Lupta disidentelor impotriva lui Putin. Evgenia Kara-Murza: „Sunt mii de oameni care au ajuns in spatele gratiilor pentru ca au spus deschis «Nu»”

analize

Aproape 20.000 de rusi au fost arestati pentru mesaje impotriva razboiului de la inceputul invaziei rusesti, in urma cu doi ani, potrivit grupurilor pentru drepturile omului, conform unor marturii si a unei analize The Independent.

Evgenia Kara-Murza s-a trezit si a pus imediat mana pe telefon. Femeile ucrainene, a vazut ea, incepusera sa impartaseasca, online, capturi de ecran cu ultimele lor mesaje catre sotii, iubitii si fratii lor aflati pe front… Acestea incepeau cu un mesaj banal, ceva de genul „Ce mai faci, draga?”. Dar cu fiecare mesaj fara raspuns, ele deveneau tot mai speriate. „Draga, raspunde-mi. Scrie orice. Vreau doar sa stiu ca esti bine”, scria una dintre ele.

Astfel, aceste femei isi dadeau seama ce se intamplase. Stiau ca nu vor primi niciun raspuns. Stiau ca partenerii lor, fratii lor, fusesera ucisi de soldatii rusi.

Citind aceste mesaje, Evgenia a simtit ca o sa cedeze. Simtea ca este pe punctul de a avea un alt atac de panica. I-au amintit de ultimul mesaj pe care i l-a trimis sotului ei, cu aproape doi ani mai devreme…

Era 11 aprilie 2022. Vladimir Kara-Murza tocmai fusese arestat de autoritatile ruse in apropierea casei familiei din Moscova pentru „raspandirea de informatii false” despre razboiul din Ucraina.

Telefonul opozantului fusese confiscat. Ulterior, acesta avea sa fie condamnat la 25 de ani de inchisoare, adaugandu-i-se si acuzatiile de tradare.

1000 de activisti incarcerati

Sentinta a fost condamnata de lideri din intreaga lume ca fiind motivata politic, Kara-Murza fiind victima unui regim de represiune. A fost cea mai lunga pedeapsa aplicata unui critic al lui Vladimir Putin, de la invazia pe scara larga a Ucrainei din februarie 2022.

Evgenia Kara-Murza, care traieste acum in exil in SUA, nu l-a mai vazut de atunci.

„Te iubesc”, scria in textul acelui mesaj, cu un emoji cu o inima atasat la sfarsitul mesajului. Nu a mai primit raspuns.

La doi ani de la invazia lui Putin in Ucraina, comunitatea disidentilor rusi duce propriul razboi. Mii de oameni au fost fortati sa paraseasca tara; multi dintre cei care au ramas au fost arestati; se stie ca aproape o mie au fost incarcerati pentru simplul fapt ca s-au opus lui Putin si razboiului sau.

Opozitia disidentelor

Vinerea trecuta, s-a anuntat ca Alexei Navalnii, cel mai proeminent critic al lui Putin, a murit in colonia penitenciara „Lupul polar” de la Cercul Polar Arctic, unde isi ispasea o pedeapsa de 19 ani, pentru acuzatii denuntate de Occident ca fiind inventate pentru a-l reduce la tacere.

Sotia sa, Iulia Navalnaia, l-a acuzat pe Putin ca l-a otravit. Tari precum Marea Britanie si SUA au emis sanctiuni pentru uciderea dlui Navalnii, spunand ca Putin este responsabil.

Evenimentul a aruncat comunitatea disidentilor rusi in stare de soc. Dar reprimarea brutala a disidentei, caracterizata de moartea lui Navalnii, a dus la aparitia unui nou val de opozitie, dintre care multe sunt femei, care gasesc noi modalitati de a lupta impotriva Kremlinului.

Evgenia Kara-Murza nu a planuit niciodata sa fie activista. Ea a studiat la Moscova la sfarsitul anilor 1990 si inceputul anilor 2000 pentru a fi traducatoare, chiar in momentul in care Vladimir Putin urca discret, dar rapid la putere.

Dar incarcerarea sotului ei nu i-a lasat alta optiune. Durerea din ultimii doi ani, a spus ea, a impins-o sa lupte.

„Trebuie sa fac tot ce pot”

„Uneori as aprecia foarte mult sa am viata oamenilor pe care ii cunosc aici, in Statele Unite, a parintilor prietenilor copiilor nostri, care au preocupari si anxietati normale, care se confrunta cu probleme importante, dar normale”, a recunoscut ea.

„Ei nu se confrunta cu tentative de asasinat si razboaie de agresiune. Ei nu au de-a face cu incarcerari de 10, 15, 25 de ani pentru ca persoana iubita a declarat ca trebuie sa se ia atitudine (impotriva Puterii).”

„Dar inteleg ca acest lucru depaseste cu mult temerile si vietile noastre. Nu este vorba doar de familia noastra. Sunt zeci de mii de rusi care simt la fel. Sunt mii de oameni care au ajuns in spatele gratiilor pentru ca au spus deschis Nu.”

„Fiecare dintre aceste familii trece prin aceeasi durere si mizerie pe care o simt si eu. Asa ca, de dragul lor, de dragul lui Vladimir, de dragul copiilor mei si de dragul viitorului Rusiei, trebuie sa fac tot ce pot.”

„Ucigandu-l pe Alexei, Putin a ucis jumatate din mine”

Mesajul ei a fost reluat de Iulia Navalnaia in zilele de dupa moartea sotului ei, intr-o inregistrare video pe care a postat-o pe contul sau nou creat pe X/Twitter.

„Ucigandu-l pe Alexei, Putin a ucis jumatate din mine, jumatate din inima mea si jumatate din sufletul meu”, a spus ea. „Dar inca mai am cealalta jumatate. Si asta imi spune ca nu am dreptul sa renunt”.

„Victoria Ucrainei in termenii Ucrainei este cruciala”

Pe langa faptul ca militeaza pentru eliberarea sotului ei, doamna Kara-Murza calatoreste acum in intreaga lume pentru a sustine lupta ucrainenilor impotriva Rusiei lui Putin.

Infrangerea Rusiei in Ucraina, spune ea, este singura modalitate de a-l slabi pe Putin.

„Victoria Ucrainei in termenii Ucrainei este cruciala”, a spus ea. „Nu numai pentru ca este corect din punct de vedere moral ca ei sa isi poata apara viitorul, ci si pentru ca ar trimite un mesaj clar Kremlinului ca Vladimir Putin nu va mai scapa cu astfel de crime”.

Evghenia Chirikova, „activista de mediu”

Pentru Evghenia Chirikova, in varsta de 47 de ani, o prietena a familiei Navalnii, razboiul din Ucraina si represiunea disidentilor din interiorul Rusiei a schimbat radical modul in care isi desfasoara propriul activism.

Ea a devenit cunoscuta in Rusia ca activista de mediu, conducand in 2010 o campanie de succes impotriva construirii unui drum care sa lege Moscova de Sankt Petersburg prin padurea Khimki, aceasta inainte de a fugi din tara, in 2014, dupa ce a fost amenintata de autoritatile ruse.

Dar de cand a izbucnit razboiul din Ucraina, o zi pe care o descrie cu o furie considerabila, ea si-a mobilizat rapid contactele pentru alte mijloace.Ea s-a alaturat, de asemenea, Comitetului anti-razboi.

„Aveam relatii foarte bune cu climatologii si ecologistii din Ucraina”, a spus ea.”Dar, dupa acest razboi, datorita acestei relatii, am gasit oportunitati de a sprijini ONG-urile din Ucraina in alte domenii”.

Organizatia ei, „Activatica”, a ajutat acum la finantarea unor programe medicale in interiorul Ucrainei, inclusiv la cumpararea de vehicule pentru paramedicii din prima linie, la finantarea unor initiative pentru a se asigura ca persoanele cu dizabilitati din intreaga Ucraina au acces la medicamente si la sprijinirea celor raniti de bombardamentele rusesti.

De asemenea, a oferit un spatiu pentru jurnalistii independenti care sa contracareze propaganda rusa si sa se adreseze unui public din interiorul Rusiei.

Si se implica in partea militara, oferind mii de consultatii comunitatilor lipsite de drepturi din Rusia rurala cu privire la modul in care pot evita inrolarea in armata rusa.

Cand a fost anuntata moartea lui Navalnii, ea a declarat ca cel mai eficient mod de a reactiona este „sa organizam un sprijin real pentru armata ucraineana si pentru rusii care, in acest moment, participa la acest razboi de partea Ucrainei”.

„Aceasta este armata noastra”, a spus ea. De atunci, ea a fost adaugata de Kremlin pe lista asa-numitilor extremisti si teroristi pentru activitatile impotriva razboiului. Atat timp cat Putin este la putere, ea nu va fi niciodata autorizata sa se intoarca in Rusia.

Natalia Arno: „nu ne judecati fiindca suntem rusi”

Unii disidenti spun ca s-au trezit priviti cu suspiciune, dupa ce au fugit in tarile occidentale. Natalia Arno, fondatoarea „Free Russia”, un grup pro-democratie care ofera sprijin comunitatii disidente din intreaga lume, a descris aceasta problema drept  „un foc prietenesc”.

Ea a fugit din Rusia lui Putin in 2012, dupa ce a primit un preaviz de 48 de ore din partea serviciilor de securitate ale Kremlinului sa paraseasca tara sau altfel risca 20 de ani de inchisoare.

Ea a lucrat ca activista pentru drepturile omului din 2004. A fugit in Lituania, apoi in Polonia, inainte de a se muta in SUA si de a fonda Rusia Libera, la doar cateva luni dupa ce Putin a ordonat anexarea ilegala a Crimeei si invazia estului Ucrainei in 2014.

Ea cunoaste bine impactul pe care Vladimir Putin il are asupra reputatiei rusilor din intreaga lume. „Oamenii au fost foarte surprinsi sa nu fie acceptati de unele tari europene”, a spus ea. ”Asta i-a facut sa simta ca Putin a castigat, pentru ca spunea ca de fapt toata lumea nu-i place pe rusi… Noi spuneam insa: „Va rog sa nu ne judecati in functie de asta. Judecati-ne pe baza valorilor actiunilor noastre. Suntem aliatii vostri.”

„A fost ca un… „foc” prietenesc. A trebuit sa facem multa advocacy in diferite ambasade, parlamente si Congres.”

Nicaieri nu a fost mai dificil, a spus ea, decat in capitala ucraineana Kiev, unde birourile Rusiei Libere sunt deschise in ciuda starii „toxice” a multor lucruri legate de Rusia in Ucraina in urma invaziei lui Putin.

Dna Arno a spus ca au vrut sa ramana acolo pentru ca stiau ca pot ajuta in moduri in care altii nu puteau.

„Noi suntem cei care suntem capabili sa localizam si sa aparam ostaticii ucraineni, PoW, si civili detinuti in inchisorile rusesti”, a spus ea, ca un exemplu. „Nimeni altcineva nu poate face asta”.

Dimensiunea distrugerilor cauzate de invazia la scara larga a lui Putin in Ucraina este astronomica. Milioane de ucraineni au fost ucisi, raniti sau stramutati. Alte milioane de oameni traiesc sub ocupatie rusa.

„A fost atat de multa durere in ultimii doi ani”, a mai spus Evgenia Kara-Murza, „cauzata de deciziile unui singur om”.

(foto: Twitter/ Evgenia Kara-Murza) 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: