Lupta dura dusa de Romania pentru a obtine echipamente medicale. Orban: „Presedintele Iohannis l-a sunat pe presedintele Turciei”

news

Premierul Ludovic Orban a explicat, joi seara, ce batalie dura se duce in plan international pentru obtinerea de echipamente medicale. El a spus ca Romania a semnat numeroase contracte pentru aprovizionare cu echipamente, insa o mare parte dintre contracte au fost ori anulate, ori livrarea este mult intarziata.

Orban a dezvaluit ca a fost nevoie ca presedintele Iohannis sa il sune pe presedintele Turciei pentru a fi onorat un contract de furnizare de masti de protectie.

„Am intampinat probleme uriase. Foarte multe dintre contractele care au fost semnate, am avut contracte subsecvente, cu termene de livrare. 80% dintre termenele de livrare nu au fost respectate, onorate din foarte multe motive.

Exista un contact semnat pentru achizitia de a peste un milione de masti FPP2 si a peste un milion de combinezoane cu o companie din Turcia. S-a semnat contractul, s-a stabilit graficul de livravri, s-au produs respectivele echipamente, cand a aparut interdictia de export, care a fost stabilita la nivelul guvernului Turciei.

Evident ca nu am stat si am intervenit, pe linie politico-diplomatica, inclusiv presedintele Romaniei a comunicat cu presedintele Turciei si abia in urma acestei intervenii… inclusiv eu am comunicat cu vicepresedintele Turciei. Numai in urma acestor interventii s-au debolcat cantitati, insa au aparut intarzieri in ce priveste livrarea. Fata de contractele stabilite este dificil de estimat daca va fi livrata intreaga cantitate.

Am avut contract cu China, de exemplu, avem un contract derulat de milioane de masti. Trebuia sa avem prima livrare de 2 milioane de masti cand a aparat decicia guvernului chine de a recertifica toate comapaniile producatoare. Pur si simplu nu s-a putut onora livrarea de masti FPP2 la termen.

La fiecare a trebuit sa intervenim, niciodata nu am stat cu mainile in san.

Cu Germania am avut contract de cateva sute de mii de masti FPP2 cand a aparut interdictia dictata de guvernul german privind exportul de materiale medicale necesare pentru tratarea coronavirusului. A trebuit sa intervenim la ministerul sanatatii din Germania pentru a reusi deblocarea unei cantitati din cantitatea solicitata, 80.000 de masti”, a explicat Orban.

Mai mult despre: ,

Comentarii: