Lupta eroica de la Bahmut a ucrainenilor. Seful mercenarilor Wagner recunoaste: „Cea mai apriga rezistenta inamica. Inamicul este bine pregatit, motivat si lupta avand un moral ridicat”

externe

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a acuzat joi pe comandantii rusi de „nebunie” in eforturile lor de a captura orasul Bahmut din estul tarii.

Orasul – care se afla in regiunea Donetk si care avea o populatie de 70.000 de locuitori inainte de razboi – este atacat de rusi de luni de zile.

„Aici este locul in care nebunia comandamentului rus este cea mai evidenta”, a declarat Zelenski in discursul sau nocturn de la Kiev. „Zi dupa zi, de luni de zile, ei conduc oamenii spre moarte acolo”.

Oleksi Arestovici, un consilier al lui Zelenski, a declarat ca, doar intr-o singura zi, fortele rusesti au lansat opt atacuri separate asupra Bahmut inainte de pranz si au fost respinse de fiecare data.

Orasul se afla pe un drum principal care duce spre orasele Sloviansk si Kramatorsk, aflate sub controlul ucrainean.

Analistii spun ca orasul are putina valoare militara in sine, desi, daca ar cadea, ar readuce alte orase in raza de actiune a artileriei rusesti si ar ajuta la schimbarea naratiunii unui conflict in care fortele Moscovei s-au retras treptat.

Se pare ca trupele regulate rusesti din regiune sunt sprijinite de mercenari paramilitari Wagner. Se spune ca fondatorul grupului, Evgheni Prigojin, ar dori sa captureze orasul ca premiu politic, scrie BBC.

Duminica, seful mercenarilor a recunoscut ritmul lent al avansului rusesc spre Bahmut, spunand ca trupele castiga doar „100-200 de metri pe zi”.

„Unitatile noastre se intalnesc in mod constant cu cea mai apriga rezistenta inamica si observ ca inamicul este bine pregatit, motivat si lupta avand un moral ridicat”, a declarat Prigojin. „Acest lucru nu ii impiedica pe luptatorii nostri sa avanseze, dar nu pot comenta cat timp va dura”.

In ciuda atacurilor intense, Zelensky a declarat ca fortele ucrainene isi mentin pozitia si si-a salutat trupele ca fiind „eroi”.

De asemenea, fortele ucrainene continua sa avanseze in sud, spre Herson, unde Rusia a ordonat evacuarea civililor.

Zelenski a declarat ca trupele sale „isi intaresc pozitiile peste tot pe front, reducand capacitatile ocupantilor, distrugandu-le logistica si pregatind vesti bune pentru Ucraina”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: