Lupta la baioneta in CSM. Tudorel Toader, infrant dupa un conflict cu Augustin Lazar legat de numirea sefei DNA

news

Sectia pentru procurori a CSM amana audierea procurorului Adina Florea, propusa de ministrul Justitiei pentru conducerea DNA, ministrul Justitiei Tudorel Toader impotrivindu-se si avand un schimb de replici cu Augustin Lazar.

Votul in CSM a fost de 4 la 2 in favoarea amanarii, audierea urmand sa aiba loc in 8 octombrie la ora 10:00.

Un membru al sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a cerut amanarea audierii procurorului Adina Florea, propusa de ministrul Justitiei Tudorel Toader pentru conducerea Directiei Nationale Anticoruptiei (DNA) pana la lamurirea situatiei privind sesizarea Inspectiei Judiciare cu privire la dosarul legat de provenienta potocolului secret SRI-Parchetul General publicat de Darius Valcov.

„Exista suspiciunea de abateri disciplinare la Adina Florea. Va propun emiterea unei adrese la Inspectia Judiciara pentru a ne transmite o adresa, iar pana atunci, sa amanam audierea”, a propus procurorul Andrei-Niculae Solomon in sedinta sectiei pentru procurori a CSM.

Ministrul Justitiei Tudorel Toader s-a impotrivit, spunand ca nu exista niciun temei juridic pentru acest lucru. El a avut un schimb de replici cu procurorul general Augustin Lazar pe subiectul procedurilor legale.

„Nu sunt de acord, pentru faptul ca nu veti putea indica temeiul juridic pentru amanarea audierii si pentru formularea unui aviz consultativ. Nu aveti un temei juridic nici in lege, nici in vreun regulament, (…) un regulament nu poate fi peste lege, ci este exact invers, regulamentul pune in aplicare normativul juridic la nivel de lege”, a spus Toader, citat de news.ro.

Procurorul general Augustin Lazar i-a reprosat ca vorbeste despre proceduri legale pe care toti le cunosc, adaugand ironic ca a presupus ca si el, ministrul, stie aceste lucruri: „Legea 317 prevede evaluarea, nu trebuie sa repetam la infinit asta, ca o stim. Cu totii am stiut ca Legea 317 este cea care prevede evaluarea, regulamentul detaliaza. Am presupus ca dumneavoastra stiti. Nu trebuie sa repetam aceleasi lucruri, ca le stim toti”.

La randul sau, Toader a precizat ca nu exista niciun dosar penal deschis pe numele Adinei Florea si a dat de inteles ca are anumite suspiciuni in legatura cu aparitia, chiar cu cateva zile inainte de audierea Adinei Florea, a sesizarii la Inspectia Judiciara pentru abateri disciplinare.

„Cum aceasta adresa a aparut la Ministerul Justitiei, la dumneavoastra, exact pe 25 septembrie, inainte de audierea de astazi? Sa explicati daca nu cumva aceasta adresa constituie o piedica la derularea procedurii. Inteleg ca nu exista un dosar penal deschis pe numele candidatei Adina Florea. Nu exista un dosar penal, dar exista aceasta posibila abatere disciplinara cu care a fost sesizata Inspectia Judiciara”, a spus Toader.

De asemenea, el le-a reprosat procurorilor din sectia pentru procurori a CSM ca vor amanarea audierii Adinei Florea pe motive de moralitate si pentru ca ar putea exista abateri disciplinare si ar putea fi judecata penal, insa chiar in CSM exista un procuror condamnat penal, fara sa dea insa nume.

Procurorul Adina Florea a luat si ea cuvand chiar inainte ca sectia sa intre in deliberare pentru a decide daca amana sau nu audierea ei, vorbind despre o cutie a Pandorei care a fost deschisa acum si care ar putea fi folosita si impotriva altora, nu doar a ei.

„Eu ma gandesc ca la un moment dat altcineva, daca nu domnul procuror general, altcineva va face sesizare la IJ, iar dumneavoastra veti fi pusi in situatia de a pune in discutie o noua amanare. Aceasta chestiune deschide o cutie a Pandorei care sa poata fi folosita impotriva oricarei persoane, care sa fie supusa unei asemenea agresiuni. Nu inteleg ce se incearca prin aceasta sesizare a IJ, nu inteleg de ce vehiculam atata povestea acestui protocol. O ancheta obiectiva care sa stabileasca adevarul ar fi trebuit sa fie facuta de altcineva, nu de Parchet. Nu am nicio legatura cu aceasta sesizare”, a spus Adina Florea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: