Lupte politice aprinse la Varsovia. Donald Tusk: „Lasii din Parlament au votat pentru o comisie care sa elimine cel mai periculos dusman al lor”

externe

Donald Tusk, amenintare, moarte, tentativa de asasinar, Robert Fico

Parlamentul polonez a adoptat la limita o lege prin care se infiinteaza o comisie care sa investigheze influenta politica rusa in tara, dar opozitia denunta acest efort ca fiind o vanatoare de vrajitoare politica menita sa o afecteze inainte de alegerile parlamentare din aceasta toamna, scrie Politico.

Scopul aparent este de a examina influenta Kremlinului din 2007 pana in 2022 – o perioada care acopera guvernele din 2007-2015 ale partidului Platforma Civica condus de Donald Tusk, precum si actualul guvern al partidului Lege si Justitie (PiS). Dar ingrijorarea este ca actualul guvern, implicat intr-o lupta cu Comisia Europeana in legatura cu acuzatiile de regres in ceea ce priveste statul de drept si democratia, va folosi acest studiu ca un mijloc impotriva dusmanilor sai politici.

Guvernul insista ca legislatia nu are niciun scop ascuns.

„As dori ca toti polonezii sa fie constienti de faptul ca astazi, in acest moment special, infiintarea acestei comisii [va verifica] influenta rusa in economia poloneza, in special in sectorul energetic”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki, adaugand ca este increzator ca proiectul de lege nu este neconstitutional – o opinie care nu este impartasita de multi experti juridici.

Dar opozitia vede legislatia intr-o lumina mult mai intunecata – banuind ca are ca scop eliminarea lui Tusk din politica, chiar in momentul in care tara se pregateste pentru alegeri, unde PiS se afla in spatele opozitiei unite, potrivit sondajului de opinie realizat de Politico.

Guvernul spune ca este nevoie de comisie pentru a investiga acordurile privind gazele rusesti semnate de Varsovia pe vremea guvernului lui Tusk, desi acestea au avut loc inainte de actualul razboi din Ucraina si inainte de anexarea ilegala a Crimeei de catre Rusia in 2014.

Comisia formata din 10 membri va fi aleasa de parlament, unde PiS detine o majoritate restransa, iar seful acesteia va fi selectat de Morawiecki. Comisia va avea puterea de a examina deciziile din trecut si de a pedepsi persoanele care se dovedeste ca au actionat in favoarea Kremlinului, inclusiv prin interzicerea acestora de a ocupa posturi care implica cheltuirea de fonduri publice – ceea ce le-ar bloca dreptul de a candida la o functie publica.

Proiectul de lege urmeaza sa fie semnat de presedintele Andrzej Duda.

Tusk a asistat la vot de la tribunele parlamentului si a denuntat ulterior rezultatul. „Lasii din parlament au votat pentru o comisie care sa elimine cel mai periculos dusman al lor”, a declarat el dupa vot.

Intr-un interviu acordat ulterior editiei poloneze a Newsweek, Tusk a declarat: „Delegatiile din SUA sau din tarile UE cu care ma intalnesc nu cred ca autoritatile ar fi putut veni cu ideea de a infiinta o comisie in care cativa tipi voteaza ca principalul lor concurent nu va avea voie sa participe la viata publica.”

Janusz Kowalski, un deputat al Poloniei Suverane, un partener de coalitie de dreapta al PiS, a declarat in aceasta saptamana ca obiectivul comisiei este de a-l aduce pe Tusk in fata Tribunalului de Stat – un organism putin folosit, insarcinat cu urmarirea penala a politicienilor. El a adaugat ca unul dintre obiectivele sale este „sa-l bage pe [Tusk] in inchisoare”.

Morawiecki a minimalizat ingrijorarile lui Tusk.

„Daca domnul Donald este atat de speriat de acest lucru, cred ca are ceva in spatele urechilor”, a spus el, folosind o expresie poloneza care inseamna ca cineva este vinovat de o infractiune.

Miza viitoarelor alegeri este foarte mare.

Opozitia avertizeaza ca Polonia ar putea sa se transforme intr-un stat autoritar daca PiS castiga un al treilea mandat si a promis sa investigheze si sa urmareasca penal pe oricine este implicat in numeroasele scandaluri care au zguduit guvernul.

PiS spera ca o victorie in alegeri va consolida definitiv schimbarile sale politice si juridice.

„Nu putem permite ca tabara patriotica sa piarda aceste alegeri”, a declarat in acest weekend Jaroslaw Kaczynski, liderul PiS si conducatorul de facto al Poloniei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: