„Ma califica faptul ca sunt calificat in domeniu” – Explicatiile penibile ale lui Melescanu

politica

Ministrul desemnat al Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a fost avizat favorabil, joi, de comisiile de politica externa, el explicand parlamentarilor ca il califica pentru acest post „faptul ca e calificat in domeniu”, iar evaluarea PSD, in care are doar cateva masuri realizate, nu era o evaluare care se concentra pe masuri specifice, ci pe „actiuni strategice”, care au fost si vor fi urmate.

„Am fost intrebat ce ma califica. Ma califica faptul ca sunt calificat in acest domeniu”, le-a spus Melescanu parlamentarilor care l-au intrebat despe evaluarea PSD asupra capitolului politicii externe, unde sunt doar doua obiective indeplinite, arata News.ro.

El a spus ca exista o „specificitate” a politicii externe, unde este greu de facut evaluari pe masuri obiective.

„Cap politica externa e un capitol care implica directii de actiuni strategice. Nu e vorba de masuri specifice, intr-un fel sau altul, ci directii strategice pe care va trebui sa le urmam si pe care le-am urmat”, a explicat Melescanu.

In privinta prioritatilor sale la minister, Melescanu a spus ca este nevoie de „continuitate”, facand referire la contributia Romaniei in UE si NATO, participarea la misuni externe si parteneriatul cu SUA, „mai ales dupa vizita presedintelui Iohannis, prima si singura vizita de pana acum a unui presedinte din Europa de est”, care „a deschis oportuntati importante”.

El a subliniat si relatia cu Republica Moldova ca o prioritate, dar si parteneriatele strategice cu Franta, Germania, Polonia si Turcia.

Teodor Melescanu a fost avizat cu 21 de voturi „pentru”, 17 voturi „impotriva” si o abtinere. El ar urma sa isi inceapa al patrulea mandat in fruntea MAE.

In domeniul politicii externe, analiza realizata de PSD consemneaza doua obiective indeplinite: mentinerea angajamentului privind aderarea, in etape, la spatiul Schengen si implementarea adecvata a deciziilor Summitului NATO din 2016, de la Varsovia, de interes pentru Romania.

Partial, au fost indeplinite 6 obiective: pregatirea pentru preluarea Presedintiei Consiliului UE in semestrul I 2019, continuarea demersurilor de finalizare a Mecanismului de Cooperare si Verificare, sustinerea ferma a eforturilor de integrare europeana ale Republicii Moldova, dezvoltarea Parteneriatului strategic pentru secolul XXI cu SUA, continuarea procesului de consolidare durabila a relatiei cu Republica Moldova, consolidarea dimensiunii economice a politicii externe.

Nerealizarile sunt in numar de 14: implicarea activa si pe fond in elaborarea mandatului comunitar privind negocierile relative la Brexit evidentierea contributiei substantiale a Romaniei la asigurarea securitatii frontierei externe a UE, sprijinirea si eficientizarea Parteneriatului Estic, promovarea procesului de extindere si sustinerea in acest sens a tarilor din Balcanii de Vest, continuarea eforturilor de implementare a proiectelor concrete din cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunarii, dezvoltarea capacitatilor de aparare ale UE si a Politicii Comune de Securitate si Aparare, comandamentul Multinational de nivel Divizie pentru Sud-Est sa devina operational pana la Summitul din 2017, sprijin pentru consolidarea capacitatii de aparare a partenerilor estici, punerea in valoare a parteneriatelor Romaniei in plan bilateral si multilateral, valorizarea adecvata a relatiilor cu ceilalti vecini directi ai Romaniei Consolidarea dialogului politic cu statele din regiune pentru dinamizarea relatiilor economice si in plan energetic, relansarea relatiilor cu tarile emergente din Asia, America Latina si Africa, dezvoltarea relatiilor economice cu Federatia Rusa, respectand sanctiunile UE, imbunatatirea calitatii serviciilor consulare pentru cetatenii romani din strainatate.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: