MACEL in Arabia Saudita. In a 2-a zi de Anul Nou au fost DECAPITATI 47 de oameni

externe

Arabia Saudita a executat sambata 47 de persoane acuzate de terorism, printre care si un proeminent lider religios musulman siit, Nimr al-Nimr, a anuntat Ministerul de Interne saudit intr-un comunicat de presa, transmite agentia de presa Reuters, citata de Agerpres.

Majoritatea celor executati — 45 de sauditi, un cetatean din Egipt si un altul din Ciad — au fost implicati intr-o serie de atacuri comise de reteaua terorista Al Qaida intre anii 2003-2006, se mentioneaza in comunicatul de presa citat. Iranul, majoritar siit, a avertizat ca executarea lui al-Nimr „va costa scump Arabia Saudita”, aminteste Reuters.

Agentia DPA relateaza ca, in octombrie, un inalt tribunal saudit a confirmat pedeapsa cu moartea impotriva lui Al-Nimr, in varsta de 55 de ani, acesta fiind acuzat de incitare la conflict religios intr-o tara majoritar sunita. In trecut, Al-Nimr a militat pentru sporirea drepturilor minoritatii siite, care reprezinta 15% din populatia saudita. Nepotul acestuia, Ali al-Nimr, care era minor in momentul arestarii, nu figureaza printre persoanele executate, mentioneaza AFP.

Seicul Al-Nimr a sustinut protestele antiguvernamentale din 2011 din Provincia de Est, inspirat de revoltele populare din Orientul Mijlociu, cunoscute sub numele de Primavara Araba. A fost arestat de cateva ori pentru activismul sau antiguvernamental. Ultima sa arestare, in 2012, s-a soldat cu proteste violente in orasul sau natal, Qatif. „Sunt convins ca detentia sau moartea mea vor fi motiv de actiune”, ar fi spus el intr-o predica rostita intr-o moschee, inainte de arestarea sa.

In 2014, un tribunal saudit l-a condamnat la moarte pe Al-Nimr, acesta fiind acuzat de nesupunere fata de conducatorul tarii si de incitare la conflict religios. In octombrie, un alt tribunal a confirmat sentinta impotriva barbatului de 55 de ani. Cu acel prilej, liderii siiti din Iran, Irak si Liban au avertizat autoritatile saudite sa nu-l execute pe Al-Nimr. Totodata, organizatiile care militeaza pentru drepturile omului au facut apel la eliberarea lui, apreciind ca procesul sau a fost „profund invalid”.

Regatul islamic conservator, unde condamnatii sunt de obicei executati prin decapitare in piata publica, a retinut mii de militanti islamisti dupa o serie de atacuri comise de Al Qaida intre 2003 si 2006 si in urma carora si-au pierdut viata sute de oameni. Totodata, regatul a arestat si sute de membri ai minoritatii siite, dupa o serie de proteste in anii 2011-2013, in timpul carora mai multi politisti au fost ucisi, impuscati sau victime ale atacurilor cu cocteiluri Molotov.

Acestea sunt primele executii care au loc in Arabia Saudita in 2016. Cel putin 157 de oameni au fost executati in 2015, iar in 2014 autoritatile de la Riad au executat 90 de persoane.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: