Macelarul de la Minsk a invins. Lidera Opozitiei din Belarus anunta amar ca „am pierdut strada”

externe

La sase luni de la disputatele alegeri prezidentiale din Belarus, lidera opozitiei Svetlana Tihanovskaia a recunoscut ca miscarea pentru democratie a suferit o infrangere temporara, relateaza duminica DPA, citata de Agerpres.

„Trebuie sa recunosc, am pierdut strada”, a declarat ea intr-un interviu pentru ziarul elvetian Le Temps. „Nu avem mijloacele necesare sa contracaram violenta regimului impotriva protestatarilor”, a adaugat ea.

Guvernul, a spus Tihanovskaia, are armele si are puterea. „Da, se pare ca pentru moment am pierdut”, a adaugat ea.

Belarus a fost dominat de o criza politica interna dupa alegerile prezidentiale din 9 august in care Aleksandr Lukasenko a declarat victoria cu 80,1% din voturi.

Alegerea lui Lukasenko, la putere de 26 de ani, a fost vazuta pe scara larga ca trucata si a provocat luni de proteste imense in strada. Opozitia crede ca Tihanovskaia este adevaratul castigator.

De atunci, aceste proteste si-au pierdut din intensitate, pe fondul arestarilor in masa si a vremii aspre de iarna.

Dar opozitia isi construieste structurile pentru bataliile viitoare inainte de venirea primaverii, a declarat Tihanovskaia pentru Le Temps, care a discutat cu ea in Lituania, unde este in exil: „Strategia noastra este sa ne organizam mai bine, sa punem o presiune constanta asupra regimului pana cand oamenii sunt gata sa iasa din nou in strada, poate in primavara”.

Activist si blogger, sotul lui Tihanovskaia, Serghei, care si-a anuntat intentia de a candida, a fost incarcerat inainte de alegeri. Astfel ca Tihanovskaia si-a inregistrat in schimb candidatura.

Tihanovskaia a mai spus ca se gandeste in fiecare zi la intoarcerea in Belarus, de multe ori aproape de disperare cand se gandeste la viitor.

„Dar atunci iti dai repede seama ca nu poti face asta daca esti un simbol, un lider national, nu poti sa renunti”, a spus ea.

Mai mult despre: ,

Comentarii: