Macho contra macho. Analiza infricosatoare, cum va arata lumea in ERA Trump – Putin: „Trump si Putin sunt la fel”

analize

Publicatia britanica The Guardian a publicat o ampla analiza despre cum ar putea arata lumea in era Trump-Putin si la ce ne putem astepta de la negocierile dintre cei doi lideri mondiali.

Imaginati-va urmatoarea scena: este martie 2017 si presedintele Trump apare impreuna cu Vladimir Putin la Casa Alba, dupa mai multe ore de discutii. Limbajul trupului este perfect: ei se plesnesc unul pe altul cu palma pe spate si au gura pana la urechi. Trump spune presei ca Rusia este atat un partener valoros in lupta impotriva ISIS cat si un partener strategic cheie.

Pentru Putin, o asemenea abordare, lipsita de atitudinea moralizatoare privind democratia si drepturile omului, care ii da manal libera sa actioneze in Ucraina si in fostele state sovietice este tot ce putea spera in urma relatiei cu SUA. Era un vis ce parea imposibil.

Alegerea lui Trump este cea mai buna varianta pentru Putin. Insa mintile luminate de la Moscova avertizeaza ca exista si o alta fateta, in care cel mai prost scenariu legat de Trump ar putea deveni si mai rau. Relatiile dintre Putin si Hillary Clinton au fost intotdeauna reci, dar fiecare stia la ce sa se astepte de la celalalt. Regulile cu care Washington-ul si Moscova erau obisnuite au devenit acum irelevante.

Purtatorul de cuvant al lui Putin, Dmitri Peskov, a tinut sa declare ca cei doi lideri sunt „fenomenal de asemanatori” in ce priveste viziunea asupra politicii externe. „Daca va amintiti discursul lui Putin de la Forumul Vandalai si il cumparati cu discursul lui Trump… ei au mesaje cheie identice privind politica externa”, a declarat Peskov intr-un interviu pentru televiziunea rusa.

In afara Kremlinului si a Casei Albe sunt voci care avertizeaza cu ingrijorare despre ce ar putea insemana o asemenea apropiere sau ce s-ar putea intampla daca totul merge prost.

Ambilor lideri le place sa faca pe durii. Putin a declarat ca fortele nucleare ale Rusiei au fost puse in stare de alerta in timpul anexarii Crimeei, iar televiziunea de stat din Rusia a anuntat de mai multe ori ca Moscova este „singura in stare sa transforme America in cenusa radioactiva”. In cel priveste pe Trump, acesta nu a exclus utilizarea armelor nucleare, chiar si in Europa.

Desigur ca mare parte din aceste declaratii reprezinta o fanfaronada, insa este stiut ca atat Trump cat si Putin au obrazul gros. Iar cand cele mai mari arsenale nucleare din lume se afla sub controlul unor astfel de oameni, posibilitatea de a le folosi ca argumente intr-o criza neprevazuta este reala.

„Putin este macho, Trump este si el macho. S-ar putea sa fie o problema”, a remarcat un cunoscut analist apropiat de Kremlin, Sergei Markov.

Markov se asteapta ca in perioada urmatoare Moscova sa trimita emisari de rang inalt la Washington pentru a afla care sunt prioritatile si limitele lui Trump. Oficialii rusi au declarat in aceasta saptamana ca au existat deja contacte cu Trumop, in perioada campaniei electorale, insa purtatorul de cuvant al presedintelui ales al SUA a negat.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: