Macovei, in Parlamentul European: „Independenta justitiei din Romania este in PERICOL”

news

Intr-un discurs sustinut miercuri, in cadrul comisiei LIBE din Parlamentul European, care a analizat situatia din Romania, europarlamentarul Monica Macovei a avertizat ca independenta justitiei din Romania este pusa din nou in perico de PSD.

„Toate rapoartele MCV spun acelasi lucru de cand Guvernul Ponta este la putere: ca nu exista vointa politica pentru a combate coruptia. Romania sufera deja — ca imagine si incredere — din cauza actiunilor prim-ministrului Ponta si ale majoritatii parlamentare.

Romania si romanii nu au nicio vina ca au un prim-ministru acuzat de infractiuni, de fapte penale, inclusiv de coruptie, care nu demisioneaza, care a plecat in Turcia sa se opereze la genunchi si s-a declarat ‘in incapacitate’ de a conduce Guvernul.

Romania si romanii nu au nicio vina ca au un prim-ministru care dispretuieste Justitia si care se ascunde in spatele imunitatii parlamentare.

Am ajuns astazi sa discutam despre Romania in Comisia LIBE, pentru ca prim-ministrul Ponta si majoritatea sa parlamentara ataca justitia, ataca institutiile statului din justitie si vor sa schimbe Codul penal si Codul de procedura penala, asa, dintr-o data, rapid, numai prin modificari care impiedica desfasurarea anchetelor”, a spus Macovei.

Ea a atras atentia asupra celor 23 de proiecte de lege prin care PSD vrea sa modifice codurile penale.

„As vrea sa ma refer la criteriile de la Copenhaga si sa trec la aceste proiecte de lege, pe care ati spus ca le-ati oprit pentru a nu fi adoptate.

Sunt 23 de proiecte, ieri erau 23 de proiecte care modificau Codul penal si Codul de procedura penala. Dintr-o data. Ele sunt Coduri noi, in mod normal, dupa cativa ani de zile de aplicare, vezi ce probleme au si daca trebuie sau nu sa sufere modificari.

Dintr-o data insa, parlamentarii — pentru ca sunt initiative parlamentare, toate venite din partea puterii, adica a PSD si a celorlalti care formeaza coalitia, toate incearca sa opreasca investigatiile.

Sunt 23 de proiecte, prin care, de exemplu, se reduce dramatic posibilitatea de a organiza flagranturi, se stabileste un termen de 6 luni pentru denunturi, pentru cel care a dat mita — nu stiu de ce nu 8 luni sau 9 luni—, de fapt, se incearca sa se reduca prescriptia, se reduce si prescriptia. Se ataca puterea judecatoreasca prin faptul ca se considera ca, de exemplu, daca un procuror nu termina un dosar in 2 ani, este abuz de putere al organelor judiciare si este o infractiune.

Deci, independenta justitiei este in pericol si, repet, sunt 23 de proiecte. Nu sunt oprite, au dat termen in vara, in mijlocul lui iulie”, a mai spus Macovei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: