Macovei prezinta dovezi ca modificarile la Codul penal sunt croite special pentru Dragnea: „Romani, fiti cu ochii pe Parlament!”

politica

Fostul ministru al Justitiei Monica Macovei critica extrem de dur propunerile de modificare a Codurilor penale, aratand ca acestea „sunt mult mai rele decat variantele din decembrie 2017” si ca reprezentantii PSD-ALDE „s-au gandit la toate infractiunile de care ei sunt acuzati sau judecati”.

Monica Macovei, fost ministru al Justitiei, actual europarlamentar, scrie, intr-o postare pe Facebook, ca membrii Comisiei Iordache se pregatesc „sa stinga lumina pentru justitia din Romania”.

„Modificarile PSD&ALDE la Codurile penale sunt croite pe masura lui Dragnea&Tariceanu si a politicienilor cu dosare penale. Propunerile PSD&ALDE de modificare a Codului penal si Codului de procedura penala, facute publice de Comisia Iordache pentru a incepe din 2 mai procedura de adoptare, sunt mult mai rele decat variantele din decembrie 2017. Au aparut modificari noi, facute parca doar pentru ca Dragnea sa fie albit de primul dosar si sa nu riste o eventuala condamnare. Cei care au scris amendamentele au stat in fata cu acuzatiile care i se aduc liderului PSD in dosarele penale”, sustine fostul ministru al Justitiei.

Monica Macovei trece in revista cateva dintre noile modificari propuse, incepand cu aceea privind introducerea unei noi cai de atac la o hotarare definitiva a instantei. „O modificare introduce o noua cale de atac la o hotarare judecatoreasca definitiva: daca motivarea nu este semnata de judecatorul sau de toti judecatorii din complet, atunci poate fi atacata printr-o procedura speciala. Va amintiti ca Liviu Dragnea a contestat in instanta ca motivarea la decizia de condamnare la 2 ani inchisoare cu suspendare in dosarul Referendumului nu a fost semnata de toti judecatorii din complet? Dragnea a pierdut procesul, iar acum apare aceasta propunere in Parlament”, scrie europarlamentarul.

O alta modificare la care fostul ministru face referire este cea prin care ar fi redefinita infractiunea de constituire a unui grup infractional organizat. „O alta modificare rescrie infractiunea de constituire a unui grup infractional organizat in favoarea infractorilor. Propunerea stabileste ca «nu constituie grup infractional organizat grupul format ocazional in scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infractiuni si care nu are continuitate sau o structura determinata ori roluri prestabilite pentru membrii sai in cadrul grupului». Va amintiti ca, in noiembrie 2017, DNA comunica public ca a inceput urmarirea penala fata de Liviu Dragnea si pentru constituirea unui grup infractional organizat? Acum apare propunerea de a-l scapa de acuzatii in Parlament”, arata fostul ministru al Justitiei.

„Alte modificari propuse de coalitia PSD&ALDE elimina infractiunea de neglijenta in serviciu si pe cea de marturie mincinoasa (aici scapa Tariceanu), interzic folosirea informatiilor obtinute dintr-un computer care nu au legatura cu infractiunea pentru care se efectueaza urmarirea penala si a fost autorizata perchezitia, iar interceptarile si inregistrarile care nu privesc fapta ce formeaza obiectul cercetarii nu pot fi folosite in dosar si trebuie distruse. Martorii mincinosi, din orice dosar, vor fi de neatins si vor putea influenta sau chiar bloca aflarea adevarului de catre judecatori sau procurori. Asta este incurajare sa se minta, ca si cum suntem o tara de mincinosi si hoti. Ei sunt, dar nu noi. Si, daca intr-un calculator gasesti filmarea unui omor, viol sau orice infractiune, trebuie sa distrugi proba, adica, de exemplu, sa stii criminalul, dar sa nu il pedepsesti niciodata”, continua Monica Macovei.

Cat despre modificarile propuse la confiscarea extinsa, europarlamentarul arata ca propunerile PSD-ALDE stabilesc sa nu poata fi confiscatre bunurile dobandite inainte de 2012. „Iar pentru a se putea confisca chiar si asa «decizia instantei trebuie sa se bazeze pe probe certe, dincolo de orice indoiala, din care sa rezulte implicarea persoanei condamnate in activitatile infractionale producatoare de bunuri si bani». Confiscarea de la terti se va putea face doar daca persoana respectiva stia ca scopul transferului de bunuri sau bani era evitarea confiscarii. Toate aceste propuneri sunt contrare Directivei europene privind punerea sub sechestru si confiscarea extinsa, pe care Romania era obligata sa o transpuna inca din 2016”, sustine Macovei.

„PSD&ALDE s-au gandit la toate infractiunile de care ei sunt acuzati sau judecati si modifica inclusiv articolul privind favorizarea faptuitorului, in sensul ca nu constituie infractiune emiterea, aprobarea sau adoptarea unor acte normative. Adica, daca majoritatea PSD&ALDE din Parlament si/sau Guvernul vor aproba toate aceste modificari care, in mod evident, favorizeaza infractorii, nu vor putea fi trasi la raspundere. Pe scurt: isi fac legi ca sa scape de justitie, isi apara averile de confiscare si nu vor putea fi anchetati nici pentru asta. Tot ce mai au de facut PSD&ALDE este sa numeasca noile coduri penale cat mai aproape de adevar: Codurile infractorilor Dragnea&Comp”, mai scrie fostul ministru al Justitiei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: ,


Comentarii: