Macron a vorbit iar la telefon cu Putin. Liderul de la Kremlin l-a avertizat despre pericolul „contaminarii radioactive a unor teritorii vaste”

externe

Presedintele rus Vladimir Putin l-a avertizat vineri pe omologul sau francez Emmanuel Macron, intr-o convorbire la telefon, cu privire la riscul unei ”catastrofe de anvergura” la Centrala Nucleara ucraineana Zaporojie, anunta Moscova, in contextul in care instalatia a fost vizata de bombardamente de la inceputul Razboiului rus in Ucraina, relateaza AFP, citata de news.ro.

Emmanuel Macron si Vladimir Putin au discutat vineri, la telefon, despre Razboiul rus din Ucraina, pentru prima oara din mai, anunta Palatul Elysee.

Vladimir Putin ”a subliniat ca bombardarea sistematica (…) a teritoriului Centralei Nuclare Zaporojie creeaza un pericol de catastrofa de mare anvergura, care ar putea conduce la contaminarea radioactiva a unor teritorii vaste”, anunta intr-un comunicat Kremlinul.

Moscova mai anunta ca cei doi sefi de stat s-au pronuntat in favoarea unei inspecatii la Zaporojie a Agentiei Interntaionale a Energiei Atomice (AIEA) ”in cel mai scurt timp”.

Palatul Elysee nu a comunicat nimic, imediat, cu privire la natura acestei convorbiri telefonice.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg sublinia miecuri ca este ”urgent” ca o AIEA sa efectueze o ”inspectie” la Zaporijjea.,

Atacuri care au vizat recent centrala nucleara, care alimenteaza teneri cu privire la o catastrofa nuicleara, au condus, saptamana trecuta, la o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU, convocata de Rusia, in care directorul general al AIEA Rafael Grossi a pledat in favoarea trimiterii unei misiuni la fata locului ”cat mai rapid”, pentru a inspecta instalatia.

Moscova si Kievul se acuza reciproc de atacuri vizand cea mai mare centrala nucleara din Europa, aflata sub controlul Rusiei de mai multe saptamani.

Comentarii: