externe

Macron desfiinteaza Scoala Nationala de Administratie, o miscare revolutionara menita sa democratizeze selectionarea elitelor

Presedintele francez, Emmanuel Macron, a anuntat joi desfiintarea Ecole Nationale d’Administration (Scoala Nationala de Administratie, ENA), institutia care formeaza de mai bine de sapte decenii elitele franceze, si inlocuirea ei cu o noua institutie prezentata ca fiind mai deschisa diversitatii si mai putin elitista, informeaza AFP si DPA, citate de Agerpres.

Intr-o videoconferinta la care au participat peste 600 de inalti oficiali, Macron, el insusi absolvent al ENA (promotia 2004), la fel ca alti trei dintre ultimii sase sefi de stat francezi, a spus ca viitoarea scoala, numita Institutul Serviciului Public, va trebui sa „selecteze profiluri mai putin determinate social”, o reforma promisa dupa criza vestelor galbene din 2019, care au protestat inclusiv fata de inegalitatea sociala si de politicile despre care sustin ca favorizeaza elita. Institutul Serviciului Public se va afla la Strasbourg, unde a functionat si ENA din 1991.

Zeci de ministri francezi, lideri de afaceri si studenti din 134 de tari au studiat la aceasta prestigioasa scoala creata in 1945 de generalul Charles de Gaulle, la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, pentru a „reforma masina administrativa”, din care o parte colaborase cu Germania nazista, si a reda Frantei postbelice o noua administratie de varf.

De-a lungul vremii, ENA s-a transformat intr-o institutie mai degraba elitista, castigandu-si reputatia de a selecta candidati din esaloanele sociale superioare si de a fi deconectata de realitate, o imagine pe care s-a straduit sa o redreseze.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Piedone anunta ca e cautat insistent de PSD: „Am primit mesaje de la mai multe persoane ca ar fi bine sa ma retrag si sa o sustinem acum pe doamna Firea”

Cristian Popescu Piedone a anuntat, miecuri, ca este contactat insistent de reprezentanti ai PSD pentru…

O oră ago

Tupeu la Prahova. Iulian Dumitrescu si-a depus candidatura: „Am trecut prin furtuna, vreau sa le fac prahovenilor o viata mai buna”

PNL Prahova a transmis, miercuri, un comunicat de presa in care anunta ca Iulian Dumitrescu,…

59 de minute ago

Ciolacu, pocnit de amnezie: „Nu stiu cine este Ion Doldurea”. Doldurea, baron local PSD, este tatal patronului statiei GPL de la Crevedia

Premierul PSD Marcel Ciolacu a pretins miercuri ca nu mai stie cine este Ion Doldurea,…

3 ore ago

Proiectul secret american de inteligenta artificiala Maven a fost testat pe campurile de lupta din Ucraina. Tehnologia este folosita pentru detectarea automata a tintelor

Un proiect experimental de inteligenta artificiala (AI) dezvoltat de armata americana a avut rezultate mixte…

O oră ago

Sondaj la Brasov: Coliban (USR) – 54,6%, Scripcaru (PSD-PNL) – 45,4%. Surse: „Nemultumiri mari in PSD si PNL”

Sondaj dezastruos pentru alianta PSD-PNL la Brasov. Candidatul aliantei, fostul primar George Scripcaru, se afla…

4 ore ago