Macron dezvaluie: Franta a interceptat drone iraniene „la cererea Iordaniei”

externe

emmanuel macron

Presedintele francez Emmanuel Macron a confirmat luni ca Parisul a luat parte la dejucarea atacului Iranului impotriva Israelului din weekend, interceptand drone „la cererea Iordaniei” in timp ce acestea survolau spatiul sau aerian, relateaza Politico.

Israelul „a reusit sa opreasca aproape toate aceste rachete si drone. Doar sapte au aterizat, cu o persoana ranita”, a declarat Macron, calificand operatiunea drept o „victorie pentru Israel”.

Macron si-a exprimat ingrijorarea cu privire la escaladarea situatiei din Orientul Mijlociu si s-a angajat sa „faca tot posibilul pentru a evita o escaladare”, anuntandu-si planurile de a purta discutii cu premierul israelian Benjamin Netanyahu mai tarziu in cursul zilei. Obiectivul sau: „sa convinga Israelul ca nu ar trebui sa raspunda prin escaladare, ci mai degraba prin izolarea Iranului”, prin intermediul sanctiunilor si al unui control consolidat al operatiunilor nucleare ale Teheranului.

Atacul Iranului asupra Israelului, a declarat Macron, a fost un „raspuns disproportionat” la atacul asupra consulatului iranian din Damasc, Siria, la inceputul acestei luni, pe care Teheranul l-a pus pe seama Israelului.

„In loc sa vizeze interese israeliene in afara Israelului, au atacat Israelul pe teritoriul sau si au atacat de pe propriul lor teritoriu, ceea ce este o premiera”, a spus el.

In weekend, Iranul a vizat Israelul cu cinci ore de rachete si drone, care au avut un impact limitat, in ciuda afirmatiei Teheranului ca atacul „si-a atins toate obiectivele”.

„Oricine ne face rau, il vom rani”, a declarat Netanyahu ca raspuns la atac. Statele Unite au avertizat deja Israelul ca nu vor lua parte la nicio actiune de represalii impotriva Iranului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: