Macron ia in calcul trimiterea de trupe occidentale in Ucraina: „Nimic nu trebuie exclus”

externe

Emmanuel Macron, aparare, nucleara, Franta, Europa, agresiune ruseasca

Presedintele francez Emmanuel Macron a declarat ca este esential pentru securitatea Europei sa invinga Rusia in Ucraina, in contextul in care Kievul a cerut de urgenta mai multe arme, relateaza BBC.

El a vorbit la Paris, unde a declarat ca liderii europeni au convenit sa infiinteze o coalitie pentru a oferi Ucrainei rachete si bombe cu raza medie si lunga de actiune.

El a adaugat ca nu exista „niciun consens” privind trimiterea de trupe occidentale in Ucraina, dar „nimic nu trebuie exclus”.

„Nu a existat un consens astazi pentru a trimite trupe pe teren intr-o maniera oficiala, asumata si aprobata”, a spus el. „Dar, in dinamica, nimic nu ar trebui sa fie exclus. Vom face totul pentru ca Rusia sa nu poata castiga acest razboi”.

„Nu ar trebui sa excludem faptul ca ar putea exista o nevoie de securitate care sa justifice atunci anumite elemente de desfasurare”, a adaugat el.

Kievul depinde de livrarile de armament modern de la aliatii sai occidentali, in special de SUA, pentru a putea continua sa lupte impotriva Rusiei – o forta militara mult mai mare.

Dar aprobarea unui pachet de ajutor american de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina  se confrunta cu o lupta dificila in Camera Reprezentantilor.

La sfarsitul saptamanii trecute, ministrul ucrainean al apararii a declarat ca jumatate din ajutorul occidental pentru Kiev a fost intarziat, ceea ce a costat vieti si teritoriu.

La reuniunea de criza de luni in sprijinul Ucrainei au participat sefi de state europene, inclusiv cancelarul german Olaf Scholz, si oficiali guvernamentali de top, precum ministrul britanic de externe David Cameron.

Au fost prezente, de asemenea, delegatii din SUA si Canada.

Presedintele Macron a declarat: „Suntem convinsi ca infrangerea Rusiei este indispensabila pentru securitatea si stabilitatea in Europa.”

Descriind Rusia ca fiind „singurul agresor”, el a spus: „Nu suntem in razboi cu poporul rus. Pur si simplu nu vrem sa ii lasam sa castige”.

Premierul ceh Petr Fiala a declarat anterior ca tara sa nu are nicio intentie de a-si desfasura fortele pentru a lupta in Ucraina.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a participat si el la reuniunea de luni prin legatura video, a declarat ca „tot ceea ce facem impreuna pentru a ne apara impotriva agresiunii rusesti adauga o securitate reala natiunilor noastre pentru decenii de acum incolo”.

Rusia a avertizat in repetate randuri ca orice desfasurare de trupe occidentale in Ucraina ar declansa un conflict direct intre Moscova si alianta militara NATO.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: