Macron, in Tunisia: „Nu sunt prost, multi influenceri sunt platiti de rusi. Ii cunoastem. Rusia are un proiect de jefuire in Africa”

externe

Presedintele Emmanuel Macron a acuzat Rusia ca alimenteaza propaganda antifranceza in Africa pentru a servi ambitiilor „jefuitoare” in natiunile africane cu probleme, unde Franta a suferit esecuri militare si o mai mare pierdere de influenta in ultimii ani, relateaza duminica Reuters, citata de Agerpres.

Vorbind pe marginea unui summit al natiunilor francofone in Tunisia, Macron a fost rugat sa raspunda criticilor ca Franta exploateaza legaturile istorice economice si politice in fostele sale colonii pentru a servi propriilor interese.

„Aceasta perceptie este alimentata de altii, este un proiect politic”, a declarat Macron pentru TV5 Monde intr-un interviu. „Nu sunt prost, multi influenceri, uneori vorbind despre programele voastre, sunt platiti de rusi. Ii cunoastem”, a spus el.

„O serie de puteri, care doresc sa-si raspandeasca influenta in Africa, fac asta pentru a rani Franta, pentru a-i rani limba, a semana indoieli, dar mai ales sa urmareasca anumite interese”, a adaugat el.

Franta, fosta putere coloniala in cea mai mare parte a Africii de Vest si Centrale, are legaturi militare de lunga durata in Africa francofona si trupe franceze au fost stationate in Mali timp de un deceniu ca parte a unei operatiuni de combatere a terorismului.

Criticii descriu operatiunea Frantei drept un esec si o acuza pentru destabilizarea in continuare a regiunii.

De asemenea, ea s-a luptat pentru influenta cu Rusia in ultimii ani, odata cu desfasurarea unui contractant militar privat Grupul Wagner in mai multe tari, inclusiv in Republica Centrafricana (CAR) si in Mali.

Parisul a trebuit sa-si retraga trupele din Mali dupa ce armata acestei tari africane a ajuns la putere printr-o lovitura de stat in 2020, pe fondul deteriorarii relatiilor. Liderii militari au invitat ulterior Grupul Wagner sa ajute intr-o batalie lunga de un deceniu impotriva militantilor islamisti si au taiat legaturile cu Franta.

Rusia a declarat ca Wagner nu reprezinta nici statul rus si nici nu este platit de el. Dar UE a impus sanctiuni impotriva Wagner, acuzandu-l ca desfasoara operatiuni clandestine in numele guvernului rus.

Anul trecut, intr-un raport al Natiunilor Unite se afirma ca instructori militari rusi si trupe locale din CAR au vizat civili cu forta excesiva, au ucis fara discriminare, au ocupat scoli si jefuit la scara larga.

Kremlinul a declarat ca este o minciuna ca instructori rusi au luat parte la crime sau jafuri in tara bogata in aur si diamante cu 4,7 milioane de locuitori.

Duminica, Macron a spus ca comportamentul Rusiei este „jefuitor”.

„Ar trebui doar sa te uiti la ce se intampla in Republica Centrafricana sau in alta parte pentru a vedea ca proiectul rusesc este in desfasurare acolo, cand Franta este data la o parte, este un proiect de jefuire”, a declarat Macron.

„El se face cu complicitatea unei junte militare ruse”, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: