Macron isi va dezvalui planul pentru trimiterea de instructori militari francezi in Ucraina in timpul vizitei lui Zelenski in Normandia: „Vom vorbi foarte precis”

externe

Emmanuel Macron, aparare, nucleara, Franta, Europa, agresiune ruseasca

Presedintele francez Emmanuel Macron va anunta oficial planul sau de a trimite instructori militari francezi in Ucraina saptamana viitoare, a declarat acesta in timpul vizitei in Germania, relateaza DPA, preluata de The New Voice of Ukraine.

Planul va fi dezvaluit in timpul vizitei presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski in Normandia pentru a comemora debarcarea aliatilor in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, a indicat Macron.

„Vom vorbi foarte precis la acel moment pentru a anunta ce vom face”, a spus Macron, facand referire la o „comunicare anterioara necoordonata si nefericita” pe aceasta tema.

Franta este pregatita sa trimita instructori pentru a instrui personalul militar ucrainean, a declarat comandantul-sef al fortelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sirski, la 27 mai, dupa o conversatie cu ministrul francez al fortelor armate, Sebastien Lecornu.

Sirski si-a exprimat speranta ca si alte tari se vor alatura initiativei.

Discutiile privind instructorii francezi sunt in curs de desfasurare, iar Ucraina pregateste in prezent documente pentru a accelera procesul odata ce va fi luata o decizie, a precizat ulterior Ministerul ucrainean al Apararii.

Desfasurarea de instructori in Ucraina este in discutie din februarie 2024, dar nu a fost luata nicio decizie, a declarat Ministerul francez al Apararii pentru Reuters.

Trimiterea de militari occidentali in Ucraina in viitor nu ar putea fi exclusa, a declarat Macron pe 26 februarie.

In timp ce majoritatea aliatilor occidentali au respins public aceasta idee, guvernul francez a explicat ulterior ca trupele franceze ar putea participa la apararea anumitor frontiere, la desfasurarea de cursuri de formare sau la furnizarea de aparare antiaeriana la sol.

Macron a exclus ca soldatii francezi sa se angajeze „direct pe linia frontului”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: