Macron nu mai suna, Kremlinul e suparat: „Franta este un stat neprietenos, in primul rand”

externe

Presedintii rus Vladimir Putin si francez Emmanuel Macron nu au mai avut nicio convorbire telefonica de doua luni pentru ca Franta este o tara „neprietenoasa” cu care discutiile nu sunt in prezent „necesare”, a declarat vineri Kremlinul, relateaza AFP, citata de Agerpres.

„Ei bine, mai intai Franta este un stat neprietenos in ceea priveste actiunile pe care le intreprinde fata de tara noastra”, a declarat presei Dmitri Peskov, raspunzand unei intrebari privind absenta discutiilor telefonice recente intre cei doi lideri, care au discutat in mai multe randuri la inceputul anului.

„Ei nu se suna pentru ca estimeaza ca nu a venit momentul si ca in prezent pur si simplu nu este necesar. Daca vor simti ca este necesar, se pot suna imediat”, a afirmat Dmitri Peskov.

Ultima discutie oficiala intre Putin si Macron dateaza din 28 mai, cand cei doi lideri au discutat telefonic, impreuna cu cancelarul german Olaf Scholz, despre soarta soldatilor ucraineni luati prizonieri de armata rusa.

Anterior, Macron a avut discutii telefonice cu Putin la inceputul lui mai, la inceputul lui martie si in cinci randuri in februarie, in plina perioada de amplificare a tensiunilor pana la ofensiva Kremlinului in Ucraina, pe 24 februarie. Ei s-au deplasat in persoana la Moscova pe 7 februarie pentru a se intalni cu Putin.

Aceste contacte numeroase i-au adus critici presedintelui francez, unii reprosandu-i ca a avut discutii regulate cu liderul de Kremlin fara a reusi sa-l impiedice sa lanseze o ofensiva rusa impotriva Ucrainei.

Rusia califica drept „neprietenoase” tarile care, ca si Franta, au adoptat sanctiuni impotriva ei dupa ce a invadat Ucraina.

Kremlinul nu a incetat sa mareasca aceasta lista a tarilor „neprietenoase” vizate de masuri de retorsiune ale Moscovei. Pe aceasta lista se afla SUA, Australia, Canada, Regatul Unit, Noua Zeelanda, Japonia, Coreea de Sud, Norvegia, Taiwan si toate statele membre UE.

Comentarii: