Macron nu mai vrea o conducta de gaz intre peninsula Iberica si restul Europei dar cauta o solutie „pragmatica”

externe

Presedintele francez Emmanuel Macron a declarat, la Praga, ca saptamana viitoare va avea intalniri cu premierii spaniol si portughez pentru a discuta despre construirea unei noi conducte de gaze intre Peninsula Iberica si restul Europei, si pentru a ajunge la o solutie „pragmatica”, desi guvernul sau nu sprijina ideea, potrivit Reuters.

„Cred ca intr-un fel sau altul, mai devreme sau mai tarziu, vom ajunge la un acord care va reusi sa reuneasca toate sensibilitatile si preocuparile pe care le are Franta”, a declarat si premierul spaniol Sanchez.

Anterior, Macron s-a declarat impotriva proiectului, pe care Germania il sustine ca alternativa la livrarea de gaze rusesti.

Miercuri, intr-o declaratie comuna, premierul spaniol Pedro Sanchez si cancelarul german Olaf Scholz, care s-au intalnit in orasul spaniol La Coruna, au spus ca „o conducta de gaz suficient de mare, capabila sa transporte hidrogen peste Pirinei, operationala pana in 2025 este de o importanta capitala pentru a realiza o piata energetica robusta in UE, accelereaza tranzitia ecologica si consolideaza autonomia strategica a UE.”

Vineri, Macron a semnalat ca inca nu a fost de acord, iar conducta nu este in conformitate cu obiectivul Frantei de a reduce dependenta de combustibilii fosili. In schimb, el vrea sa ajute Spania sa-si creasca interconexiunile electrice cu Franta, a spus el.

Comentarii: