Macron si Xi fac apel la un „armistitiu olimpic” la nivel mondial in timpul Jocurilor de la Paris

externe

macron, xi

Presedintele chinez Xi Jinping si presedintele francez Emmanuel Macron au facut apel la „un armistitiu” in Ucraina si in alte conflicte globale in timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, relateaza Politico.

„Lumea este departe de a fi linistita si, in calitate de membru permanent al Natiunilor Unite, China face apel la un armistitiu la nivel mondial in timpul Jocurilor Olimpice”, a spus Xi luni in timpul declaratiilor de presa dupa o zi maraton de discutii la Paris.

Xi se afla intr-o vizita de stat de doua zile in Franta, care il duce si in Pirinei, unde Macron si-a petrecut vacantele din copilarie alaturi de bunica sa. Este prima vizita a liderului chinez in Europa din 2019.

Ungaria si Serbia – doua tari care si-au semnalat apropierea fata de Moscova – sunt urmatoarele pe itinerariul lui Xi.

Stand alaturi de Xi la Palatul Elysee, Macron i-a multumit omologului sau chinez pentru ca i-a sustinut ideea unui armistitiu temporar. „Va multumesc pentru ca v-ati aratat dorinta in timpul discutiilor noastre de a cere tuturor partilor sa aiba un armistitiu olimpic”, a spus el.

De asemenea, presedintele francez a lasat sa se inteleaga o posibila oportunitate de a lucra la o incetare a focului intre Rusia si Ucraina.

„Poate ca aceasta ar putea fi o oportunitate de a lucra la o rezolvare durabila [a conflictelor] in deplinul respect al dreptului international”, a spus el.

Xi si Macron au discutat, de asemenea, despre sprijinul continuu al Chinei pentru liderul rus Vladimir Putin, in contextul in care Franta a cerut in mod repetat ca puterea asiatica sa isi foloseasca influenta pentru a opri agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei.

Avand in vedere ca sanctiunile grele impuse Rusiei au avut un impact asupra comertului tarii cu Statele Unite si UE, China furnizeaza acum Rusiei cea mai mare parte a bunurilor de consum, precum si tehnologii-cheie pentru campul de lupta. Cele doua parti se bucura de ceea ce Xi a numit un „parteneriat fara limite”.

Macron, intre timp, a salutat „angajamentele” chineze de a se „abtine de la vanzarea de arme” catre Rusia si de a „controla indeaproape exportul de echipamente cu dubla utilizare”, afirmand ca astfel de declaratii sunt „linistitoare”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: