Macron spune ca islamistii care au lovit Rusia au incercat sa atace si Franta

externe

Emmanuel Macron, aparare, nucleara, Franta, Europa, agresiune ruseasca

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a declarat luni ca indivizii inarmati care au ucis 137 de persoane intr-o sala de concert de la periferia Moscovei fac parte dintr-o filiala Stat Islamic care s-a aflat in spatele incercarilor dejucate de a ataca Franta in ultimele luni, potrivit Reuters.

Acest lucru explica de ce guvernul francez a ridicat, duminica, nivelul de securitate al tarii la cel mai inalt nivel. Mai multe forte armate vor fi puse in asteptare si gata sa patruleze in locuri sensibile, inclusiv in scoli.

Stat Islamic a revendicat atacul de vineri de la Moscova, insa Rusia, care a contestat afirmatiile SUA conform carora gruparea militanta Stat Islamic a orchestrat impuscaturile in masa de la Moscova, a continuat luni sa sugereze ca Ucraina ar fi de vina. Macron a spus ca acest lucru este „cinic si contraproductiv”.

„Acest atac a fost revendicat de Statul Islamic”, a spus Macron, „si informatiile disponibile pentru noi, pentru serviciile noastre (de informatii), precum si pentru principalii nostri parteneri, indica intr-adevar ca a fost o entitate a Statului Islamic care a instigat si a purtat afara de acest atac. Acest grup specific… a efectuat in ultimele luni mai multe incercari (de atac) pe solul nostru”, a adaugat el.

Attal a spus mai tarziu ca acestea au inclus un atac planificat dejucat asupra orasului Strasbourg, in estul Frantei.

„Revendicarea responsabilitatii pentru atacul (de la Moscova) de catre o filiala a Statului Islamic care a planificat atacuri in tari europene, inclusiv Franta, ne-a determinat sa crestem Vigipirate (evaluarea amenintarii la securitate) la cel mai inalt nivel”, a spus Attal. „Vom desfasura mijloace exceptionale peste tot pe teritoriul (francez)”, a spus el.

Aproximativ 3.000 de soldati fac parte in prezent din operatiunea „Sentinelle” care patruleaza locuri precum gari, lacasuri de cult si scoli si teatre. Alte 4.000 vor fi puse in asteptare, a spus Attal.

Franta a dejucat doua posibile atacuri de la inceputul anului, a spus el.

Franta a fost lovita de o serie de atacuri islamiste in ultimul deceniu, dintre care cel mai grav, in 2015, a vizat sala de concerte Bataclan si cafenelele si barurile din Paris – despre care unii parizieni au spus ca i-au ajutat sa inteleaga de ce securitatea ar fi acum intarita.

Macron a mai spus ca Franta s-a oferit sa sporeasca cooperarea cu serviciile ruse de informatii in legatura cu atacul in sala de concerte „pentru a continua sa luptam eficient impotriva acestor grupuri care vizeaza mai multe tari”.

Presedintele rus Vladimir Putin nu a mentionat public Stat Islamic in legatura cu atacatorii, despre care a spus ca incercau sa evadeze in Ucraina. Rusia este in razboi cu Ucraina de cand si-a invadat vecinul in februarie 2022.

Putin a spus ca oameni din „partea ucraineana” au fost pregatiti sa-i conduca pe atacatori dincolo de granita. Ucraina a negat orice rol in atac, iar presedintele Volodimir Zelenski l-a acuzat pe Putin ca a incercat sa arunce vina pentru ca nu a asigurat Rusia impotriva unui astfel de atac.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: