Macron trebuie sa „ia o pauza” in privinta reformei pensiilor din Franta, spun sindicatele

externe

emmanuel macron, presedinte, franta

Sindicatele din Franta au facut apel marti la presedintele Emmanuel Macron sa „puna pauza” la planurile sale de a creste varsta legala de pensionare, in contextul in care a inceput o noua runda de demonstratii si greve, iar autoritatile au desfasurat mii de politisti, scrie agentia Reuters, preluata de NationalPost.

Milioane de oameni au manifestat, in mare parte pasnic, si s-au alaturat grevelor de la jumatatea lunii ianuarie pentru a-si arata opozitia fata de planurile lui Macron de a-i face pe cei mai multi dintre ei sa lucreze inca doi ani pana la 64 de ani.

Dar frustrarea publica a evoluat intr-un sentiment anti-Macron mai larg.

Protestele s-au intensificat de cand guvernul a folosit puteri constitutionale speciale pentru a ocoli parlamentul cu privire la votul final asupra proiectului de lege privind pensiile, in urma cu aproape doua saptamani, inregistrandu-se scene de haos care amintesc de tulburarile provocate de sustinatorii miscarii vestelor galbene in timpul primului mandat de presedinte al lui Macron.

Ministrul de interne Gerald Darmanin a declarat luni ca autoritatile au observat o tendinta de crestere a violentelor indreptate impotriva statului si ca anticipeaza un „risc foarte serios pentru ordinea publica” la demonstratiile asteptate in orase precum Paris, Lyon, Nantes si Bordeaux.

In total, 13.000 de politisti vor fi desfasurati in timpul protestelor pe parcursul zilei, mai multi ca niciodata, a spus Darmanin.

Autostrazile din mai multe orase franceze au fost blocate marti dimineata, iar grevele din sectoarele transporturilor, aviatiei si energiei au continuat sa perturbe parti din infrastructura publica.

Aproximativ 17% din toate statiile de carburanti din Franta aveau cel putin un produs lipsa incepand de luni seara, a declarat asociatia petroliera franceza UFIP, citand date ale Ministerului francez al Energiei.

Sindicatul studentilor UNEF a precizat ca au fost blocate intrarile in aproximativ 20 de universitati, inclusiv Sciences Po si parti din Sorbona din Paris, precum si institutii din Lyon, Nisa si Toulouse.

Laurent Berger, seful celui mai mare sindicat din Franta, CFDT, l-a indemnat pe Macron sa faca „un gest de impacare” pentru a calma lucrurile.

„Este necesar sa se dea o pauza la aceasta masura”, a declarat Berger, remarca reluata si de Philippe Martinez, de la sindicatul CGT, in timp ce ambii lideri au sugerat ca Macron sa numeasca mediatori pentru acest conflict.

Berger a declarat ca au existat unele incercari de discutii intre liderii sindicali si guvern in ultimele zile – care au esuat.

Macron, care a promis ca va realiza o reforma a sistemului de pensii in ambele sale campanii prezidentiale, spune ca aceasta masura este necesara pentru a mentine echilibrul finantelor tarii. Sindicatele si partidele de opozitie spun ca exista si alte modalitati de a face acest lucru.

Intre timp, politia se pregatea pentru mai multe proteste.

Laurent Nunez, presedintele Prefecturii de Politie din Paris, a declarat pentru postul de radio France Inter ca agentiile de securitate cred ca mai multe persoane cu intentii violente s-ar putea alatura protestelor si ca politia trebuie sa fie pregatita.

„Vorbim despre indivizi care adesea sunt monitorizati de serviciile de informatii… si suntem foarte vigilenti in ceea ce priveste prezenta lor”, a declarat Nunez.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: