Macron vrea ca UE sa garanteze dreptul la avort in Carta drepturilor fundamentale

externe

Presedintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri ca doreste ca Uniunea Europeana sa garanteze dreptul la avort in Carta drepturilor fundamentale, transmite Reuters.

Macron a vorbit in cadrul unei ceremonii de la Paris, unde ministrul Justitiei, Eric Dupond-Moretti, a folosit o presa veche de cateva secole pentru a pune sigiliul pe dreptul la avort in constitutia franceza, in urma unui vot coplesitor al parlamentarilor de luni.

„Astazi nu este sfarsitul povestii, ci inceputul unei lupte. Vom conduce aceasta lupta pe continentul nostru, in Europa noastra, unde fortele reactionale ataca drepturile femeilor inainte de a ataca drepturile minoritatilor”, a spus el multimii prezente la ceremonia de la Paris, in fata Ministerului Justitiei.

„De aceea vreau ca acea libertate de avort garantata sa fie consacrata in Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene”.
Modificarea Cartei UE, care ar necesita unanimitate, se poate dovedi dificila. In timp ce cea mai mare parte a Europei a legalizat avortul, unele tari impun restrictii femeilor care doresc sa intrerupa o sarcina si raman diviziuni profunde in ceea ce priveste drepturile la avort.

Anul trecut, guvernul din Malta, membru UE, a dat inapoi in privinta unui proiect de lege care ar fi permis avortul atunci cand sanatatea mamei este in pericol grav, spunand in schimb ca intreruperea va fi permisa doar atunci cand viata mamei este in pericol.

Alaturi de Malta, legile poloneze anti-avort sunt printre cele mai restrictive din Europa. Sarcina poate fi intrerupta doar in cazurile de amenintare la adresa vietii sau sanatatii mamei sau intr-un caz de viol, iar numarul avorturilor a scazut la 161 in 2022 de la peste 1.000 in 2020.

Votul de luni al celor doua camere ale parlamentului francez a consacrat in articolul 34 al constitutiei franceze ca „legea stabileste conditiile in care femeia are libertatea garantata de a recurge la avort”.

Dreptul la avort este mai larg acceptat in Franta decat in Statele Unite si in multe alte tari, sondajele aratand ca aproximativ 80% dintre francezi sustin faptul ca avortul este legal.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: