Madrid: Mii de oameni asteptati sa demonstreze impotriva unei amnistii pentru secesionistii catalani

externe

Mii de oameni sunt asteptati sa se adune duminica la Madrid pentru a protesta fata de o posibila amnistie pentru cei care au luat parte la tentativa esuata de secesiune a Cataloniei in urma cu sase ani, care a aruncat Spania in cea mai grava criza politica din ultimele decenii, potrivit The Guardian.

Chestiunea unei amnistii a fost ridicata dupa alegerile generale neconcludente din iulie, in care partidul socialist de guvernamant (PSOE) din Spania a fost infrant la scara de catre Partidul Popular conservator (PP).

In ciuda victoriei PP, PSOE, condus de premierul interimar, Pedro Sanchez, are cele mai mari sanse de a forma un nou guvern. Insa, pentru a face acest lucru, Sanchez va trebui sa se bazeze pe sprijinul Junts, partidul catalan pro-independenta, condus de la distanta de fostul presedinte regional catalan Carles Puigdemont, care a fugit din Spania in urma cu sase ani pentru a evita arestarea din cauza rolului sau in organizarea tentativei unilaterale si ilegale pentru independenta.

Puigdemont, care s-a autoexilat la Bruxelles, a spus ca partidul sau il va sprijini pe Sanchez numai daca premierul interimar va acorda o amnistie tuturor celor implicati in tentativa de secesiune.

Sanchez, care in urma cu doi ani a gratiat noua lideri catalani pro-independenta condamnati pentru tentativa secesionist, a refuzat sa excluda ceva. La inceputul lunii, unul dintre viceprim-ministrii sai interimari, liderul Sumar, Yolanda Diaz, a calatorit in Belgia pentru a se intalni cu Puigdemont pentru a discuta posibile optiuni pentru un nou guvern.

Liderul PP, Alberto Nunez Feijoo, va cauta saptamana viitoare sprijinul parlamentarilor pentru a forma un nou guvern, dar efortul sau probabil va esua, deoarece ii lipseste sprijinul necesar in Congres. Sanchez, care este in functie de cinci ani, se va auto-propune la functia de prim-ministru – presupunand ca poate castiga sprijinul lui Puigdemont si Junts.

Vorbind miercuri, premierul interimar a evitat cu grija orice mentiune despre o amnistie.

„Daca voi fi ales candidat, voi vorbi – cu totul sincer si transparent – despre liniile principale ale unei ipotetice administratii conduse de Partidul Socialist”, a spus el.

Sanchez a adaugat ca abordarea sa asupra chestiunii catalane, care a fost mult mai concilianta decat cea a predecesorului sau din PP, Mariano Rajoy, a dat roade si a reusit sa readuca laolalta o Spanie „traumatizata”.

Insa PP l-a acuzat pe Sanchez de ipocrizie si oportunism dezvaluit, subliniind ca liderul socialist s-a opus anterior unei amnistii si a promis ca cei responsabili pentru incercarea de a se rupe din Spania vor ajunge in fata justitiei.

„Probabil ne aflam intr-un moment de cotitura in istoria democratica a tarii noastre”, a spus Feijoo joi.

„Ieri, pentru prima data, am vazut un prim-ministru spaniol vorbind deschis despre posibilitatea unei amnistii pentru toti cei care au comis crime impotriva democratiei spaniole. Este acelasi deputat care a promis ca toti fugarii vor ajunge in fata justitiei… Este evident ca ceea ce vedem este o frauda electorala, un atac la democratia spaniola si un atac la separarea puterilor inscrisa in constitutie”, a adaugat liderul PP.

PP spera sa profite de furia publicului fata de perspectiva unei amnistii si a convocat duminica o mare manifestatie in capitala „in apararea egalitatii tuturor spaniolilor”. Lui Feijoo li se vor alatura la protest doi dintre predecesorii sai – Rajoy, care era prim-ministru la momentul crizei catalane, si Jose Maria Aznar, care a guvernat Spania intre 1996 si 2004.

Conservatorii spera sa foloseasca evenimentul pentru a recapata avantul pe care l-au pierdut de la alegeri si pentru a pune presiune asupra lui Sanchez in ajunul incercarii de investitura probabil condamnata a lui Feijoo.

Daca Sanchez nu va primi sprijinul necesar pentru a-si recastiga functia, Spania va merge din nou la urne la inceputul anului viitor, pentru a sasea runda de alegeri generale din ultimii noua ani.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: