MAE nu vrea sa supere Turcia lui Erdogan. Reactia ministerului in cazul celor 11 SCOLI ale fundatiei „Lumina”

news

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) are o pozitie extrem de prudenta in cazul scolilor din reteaua „lumina”. Ministerul a precizat, joi, ca nu a primit vreo solicitare din partea autoritatilor turce de inchidere a fundatiei „Lumina lnstitutii de Invatamant”. De asemenea, MAE a subliniat ca daca va veni vreo astfel de solicitare „se va lua o decizie doar dupa o atenta analiza a argumentelor partii turce”.

„Pana la acest moment, Ministerul Afacerilor Externe nu a primit o solicitare de inchidere a fundatiei respective din partea autoritatilor turce. In cazul in care, in viitor, autoritatile turce vor intreprinde un astfel de demers pe langa autoritatile romane, se va lua o decizie doar dupa o atenta analiza a argumentelor partii turce”, a transmis MAE.

„Lumina lnstitutii de Invatamant” a cerut autoritatilor romane sa reactioneze dupa ce ambasadorul Turciei la Bucuresti a declarat ca cele 11 scoli pe care „Lumina” le are in Romania ar apartine clericului Fetthulah Gulen, un opozant al lui Recep Erdogan care este acuzat ca ar fi pus la cale puciul din Turcia.

Directorul general al Universitatii Lumina, Mucahit Biner, a declarat, joi, la emisiunea exclusiv online 24 de minute ca a inceput demersurile pe langa institutiile romane pentru a clarifica aceasta situatie si a cerut Ministerului Educatiei sa precizeze ca aceste scoli sunt acreditate si controlate de institutiile competente din Romania.

De asemenea, Mucahit Biner a atras atentia ca cele 11 institutii de invatamant „Lumina” nu sunt finantate de fundatia patronata de Fethullah Gulen si ca nici nu sunt afiliate la miscarea Gulen. Singura legatura este ca impartasesc aceleasi valori.

„Clericul Gulen este un intelept care pune accent pe valorile universale, pe libertate, demnitate, fara sa se faca diferente de gandire, limba, natie. Este un curent de gandire. Noi il urmarim si respectam toate persoane care promoveaza valorile bune, universale valabile si noi promovam aceste valori in scolile noastre. Aceasta este singura legatura. Miscarea hizmet nu are o structura organizca. Noi promovam aceste idei universale. A face parte dintr-o miscare, noi suntem liberi sa gandim. Valorile pe care le promovam in Romania sunt binevenite de oriunde ar fi daca sunt valori aplicabile universal. Nu putem sa spunem ca noi suntem legati organic de miscarea Gulen.Este o intiativa civila si nu am avut, financiar vorbind, niciun sprijin din partea lor”, a subliniat profesorul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: