MAE pune la punct Budapesta dupa atacul la adresa lui Iohannis: „Inacceptabil si lipsit de respect limbajul demnitarului ungar”

news

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite ca ”a luat nota cu surprindere de reactia complet nejustificata, disproportionata si scoasa din context” a ministrului ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, postata vineri pe pagina de Facebook a oficialului maghiar, cu privire la transmiterea de catre presedintele Romaniei catre Curtea Constitutionala a Romaniei a unei sesizari de neconstitutionalitate asupra Legii pentru deschiderea de catre Guvernul Romaniei a tratativelor diplomatice pentru incheierea unui acord cu Ungaria privind deschiderea punctului international de trecere a frontierei Beba Veche (Romania) – Kubekhaza (Ungaria).

In acest context, MAE respinge ca „inacceptabil si lipsit de respect limbajul demnitarului ungar, cu privire la seful statului roman”.

„Decizia Presedintelui Romaniei de a transmite, conform competentelor sale, Curtii Constitutionale o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru deschiderea de catre Guvernul Romaniei a tratativelor diplomatice pentru incheierea unui acord cu Ungaria privind deschiderea punctului international de trecere a frontierei Beba Veche (Romania) – Kubekhaza (Ungaria) nu vizeaza oportunitatea deschiderii acestui punct de trecere a frontierei comune si nu este in niciun fel indreptata impotriva Ungariei sau a minoritatii maghiare din Romania”, arata ministerul.

Totodata, MAE subliniaza ca aceasta decizie este, de fapt, „fundamentata pe necesitatea respectarii dispozitiilor constitutionale referitoare la separarea puterilor in stat, deoarece, potrivit legislatiei romane, initiativa declansarii negocierilor pentru incheierea unui acord international apartine exclusiv puterii executive, neputand fi decisa printr-o lege”.

„Asa cum a reiterat in repetate randuri, partea romana isi mentine interesul sincer de construire a unei relatii autentice de buna vecinatate si de cooperare in beneficiul reciproc al cetatenilor nostri, indiferent de etnie. De altfel, in punctul de vedere din luna mai 2020 al Guvernului Romaniei cu privire la aceasta propunere legislativa se mentioneaza explicit intentia la nivel executiv de a fi intreprinse demersurile uzuale, conform normelor aplicabile si practicii curente, in vederea consultarii autoritatilor competente cu privire la initiativa incheierii unui Acord cu partea ungara in vederea deschiderii punctului international de trecere a frontierei Beba Veche-Kubekhaza”, evidentiaza MAE.

Astfel, arata ministerul roman, „scoaterea din context a intentiilor reale ale partii romane denota inclusiv lipsa manifesta a informarii si documentarii adecvate a partii ungare cu privire la motivatia sesizarii de neconstitutionalitate, disponibila public”.

Presedintele Romaniei face rau in mod intentionat cooperarii dintre maghiari si romani atunci cand pune piedica infiintarii unui nou punct de trecere a frontierei dintre cele doua tari, a scris ministrul ungar de externe si al comertului exterior, vineri, pe pagina sa de Facebook, relateaza agentia MTI, citata de hirado.hu.

Reactia lui Peter Szijjarto vine dupa ce Klaus Iohannis a apelat la exceptia de neconstitutionalitate impotriva legii cu privire la infiintarea unui nou punct de trecere a frontierei dintre Kubekhaza si Beba Veche, lege care a fost deja adoptata.

„Din pacate, presedintele Romaniei este un politician extremist antimaghiar”, a scris Peter Szijjarto, pe pagina sa de Facebook.

Klaus Iohannis „implica in mod constant Ungaria si guvernul maghiar in campania electorala din Romania”, a adaugat seful diplomatiei ungare, care a mai spus ca, prin decizia sa, seful statului roman „face rau in mod intentionat cooperarii dintre maghiari si romani” si obstructioneaza o cauza care este importanta atat pentru poporul maghiar, cat si pentru cel roman.

Ministrul ungar de Externe a subliniat ca punctele de trecere a frontierei dintre cele doua state au importanta nu doar din punct de vedere simbolic, ci si practic, apropiind comunitatile de pe ambele parti ale granitei si usurand viata de zi cu zi a celor care traiesc in zona, mai noteaza agentia ungara de presa. „Sa apelezi la veto cu privire la infiintarea unui nou punct de trecere a frontierei inseamna nici mai mult nici mai putin decat impiedicarea deliberata a apropierii dintre cele doua natiuni”, a declarat Peter Szijjarto.

El a subliniat ca guvernul ungar doreste, in continuare, sa dezvolte relatiile bilaterale, intrucat acest lucru este si in interesul maghiarilor care traiesc in Transilvania si in Tinutul Secuiesc.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: