MAE pune la punct Budapesta dupa atacul la adresa sefului statului roman: „Sa isi revizuiasca propriile atitudini si actiuni care denota lipsa de respect la adresa Romaniei”

news

MAE reactioneaza dur dupa declaratiile ministrului de Externe al Ungariei la adresa presedintelui Iohannis. MAE califica drept „provocatoare si inadecvate” declaratiile oficialului maghiar privind incitarea la ura a presedintelui.

„Oficialul ungar deturneaza, in mod absolut regretabil, sensul afirmatiilor Presedintelui Romaniei cu privire la proiectul de lege privind statutul asa-zisului ‘Tinut Secuiesc’ – o tema care se circumscrie exclusiv unei dezbateri interne din Romania cu privire la un demers legislativ care contravine Constitutiei romane, partea ungara neavand a se pronunta asupra acestui subiect. Asadar, MAE considera provocatoare si inadecvate afirmatiile oficialului ungar privind calificarea discursului Presedintelui Romaniei ca fiind incitare la ura si apreciaza ca este necesar ca partea ungara sa isi revizuiasca propriile atitudini si actiuni care denota lipsa de respect la adresa Romaniei si inaltilor oficiali romani”, se arata intr-un comunicat al MAE.

De asemenea, fata de comentariile oficialului ungar, MAE „subliniaza ca Romania isi respecta si isi exercita responsabilitatile constitutionale fata de toti cetatenii sai, indiferent de etnia acestora, si actioneaza sustinut pentru consolidarea unei societati integrate, bazate pe valorile umanismului, inter-culturalitatii si respectului reciproc”.

Potrivit sursei citate, MAE, „manifestand responsabilitate fata de relatia foarte importanta dintre Romania si Ungaria – parteneri strategici, state membre UE si aliate NATO – s-a abtinut, in ultima perioada, la a reactiona la o serie de manifestari provocatoare ale partii ungare, urmarind sa evite deteriorarea, in mod complet nejustificat si artificial, a relatiei bilaterale”.

Citeste si: Atac violent al Budapestei la adresa Romaniei: „Este socanta isteria mincinoasa evidenta a ambasadorului roman”

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a reactionat violent dupa discursul lui Klaus Iohannis legat de autonomia Tinutului Secuiesc.

„Mai mult respect pentru maghiari”, a scris ministrul in descrierea inregistrarii.

”Noi suntem interesati sa mentinem relatii bune cu Romania intrucat suntem parteneri economici importanti. Dar si maghiarii care traiesc in Transilvania si Secuime au interesul ca cele doua state sa aiba o relatie normala. Din pacate, in ultimele zile, reprezentanti ai statului roman, unul dupa celalalt, au facut declaratii care ingreuneaza in mod expres mentinerea bunelor relatii de vecinatate.

Astazi, presedintele Romaniei a facut o declaratie in mod expres necivilizata si propice pentru incitarea la ura. Domnului Iohannis trebuie sa-i fie clar faptul ca marea majoritate a maghiarilor din Ardeal si Secuime l-au votat la alegerile prezidentiale. Acest lucru trebuie sa fie clar pentru toata lumea.

De aceea cererea, mesajul si apelul nostru catre presedintele Romaniei este simplu: Mai mult respect pentru maghiari”, a declarat ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, intr-o inregistrare postat pe Facebook.

Mai mult despre:

Comentarii: