MAE, reactie diversionista la apelul celor 12 state occidentale. Cum incearca Melescanu sa-i pacaleasca pe ambasadori

news

Ministerul Afacerilor Externe raspunde apelului lansat de 12 ambasade cu privire la potentialul impact negativ al amendamentelor la legislatia penala din Romania, transmitand ca „ca intarirea statului de drept si lupta impotriva coruptiei fac parte din prioritatile asumate prin programul de guvernare 2018-2020”.

Ministerul Afacerilor Externe precizeaza intr-un comunicat ca a luat nota de pozitia exprimata astazi de cele 12 state partenere cu privire la procesul de amendare a Codului penal si a Codului de procedura penala.

MAE apreciaza ca ”recunoasterea de catre statele partenere a progresului demonstrat de Romania in combaterea coruptiei si construirea unui stat de drept eficient, arata, inca o data, eforturile pe care institutiile statului le depun in mod constant pentru a asigura respectarea legii si a angajamentelor Romaniei, atat in cadru european cat si in cadru international”.

Ministerul reitereaza ca ”institutiile statului au un dialog permanent si transparent cu institutiile europene si internationale inclusiv pe Legile Justitiei, in vederea facilitarii unei cooperari internationale eficiente si respectarii de catre Romania a tuturor angajamentelor in plan international”.

”Procesul de amendare a legislatiei in domeniul penal reprezinta un atribut al Parlamentului, acordat prin Constitutie, iar etapele acestui proces sunt respectate, inclusiv din perspectiva consultarii publice si a dialogului cu cetatenii. Reiteram ca procesul de amendare este in curs de derulare, aceste legi urmand a intra in vigoare numai dupa adoptarea acestora de catre Parlament si respectiv promulgarea de catre Presedintele Romaniei. Subliniem ca intarirea statului de drept si lupta impotriva coruptiei fac parte din prioritatile asumate prin programul de guvernare 2018-2020”, se mai arata in comunicatul MAE, citat de news.ro.

Ambasadele a douasprezece state – Belgia, Canada, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia si Statele Unite ale Americii – au transmis joi o declaratie comuna in care fac apel la toate partile implicate in modificarea Codului Penal si a Codului de procedura penala sa evite schimbarile care ar slabi statul de drept sau capacitatea Romaniei de a lupta impotriva infractionalitatii si coruptiei. Acestea isi exprima ingrijorarea ca mai multe modificari propuse Codurilor penale pot impiedica cooperarea internationala in domeniul aplicarii legii si pot afecta negativ lupta impotriva infractiunilor violente, a infractionalitatii organizate transfrontaliere, a infractiunilor financiare si a traficului de droguri si de fiinte umane.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: