MAE reactioneaza dur la „harta lui Medvedev”, in care doua regiuni din Ucraina ar ajunge la Romania: „Astfel de atitudini fac parte din instrumentarul de propaganda si dezinformare”

externe

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a respins ”ferm”, joi, demersul vicepresedintelui Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, care a publicat pe o retea de socializare „o harta care atribuie, in mod fantezist, teritorii ale Ucrainei Romaniei si altor state vecine Ucrainei”.

Potrivit unui comunicat al MAE, „astfel de atitudini fac parte din instrumentarul de propaganda si dezinformare la care recurge de mai multa vreme Federatia Rusa si care a fost amplificat dupa declansarea razboiului ilegal si ilegitim de agresiune impotriva Ucrainei”.

„Astfel de asa-zise ‘propuneri’ si ‘analize’ care vizeaza redesenarea aleatorie a granitelor unor state si promoveaza astfel incalcarea dreptului international nu reprezinta decat incercari complet nereusite de justificare a propriei conduite de nerespectare a ordinii internationale bazate pe reguli”, a transmis MAE.

Ministerul a reafirmat sprijinul „deplin” al Romaniei pentru independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala ale Ucrainei in frontierele sale recunoscute international si a reiterat condamnarea agresiunii militare nejustificate si neprovocate a Rusiei impotriva Ucrainei.

„Romania este si va ramane un partener al Ucrainei si reconfirma sustinerea deplina si compasiunea profunda fata de poporul ucrainean, victima a agresiunii brutale. Acordarea statutului de stat candidat pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeana reprezinta o confirmare atat a politicii vizionare a Uniunii Europene, care este in esenta un proiect de promovare si consolidare a pacii in Europa, cat si a determinarii poporului ucrainean de a-si asuma plenar principiile si valorile spatiului european, intr-o Ucraina independenta, suverana, in frontierele sale recunoscute international”, a subliniat MAE.

Vicepresedintele Consiliului rus de Securitate, Dmitri Medvedev, a publicat pe contul sau din Telegram o harta a Europei, unde cea mai mare parte a Ucrainei apartine altor state, a relatat publicatia rusa Vedomosti.

In postarea sa, Medvedev sustine ca ar exista analisti occidentali – fara a-i nominaliza – care ar vedea in acest fel viitorul stat ucrainean, noteaza cotidianul citat.

Pe una din hartile publicate de fostul presedinte rus, sapte regiuni ucrainene sunt trecute la Polonia, una la Ungaria, doua la Romania si 13 regiuni plus Peninsula Crimeea la Rusia.

Astfel, Ucraina ar ramane doar cu regiunea Kiev, conform hartii publicate de Medvedev in ziua in care Ucraina sarbatoreste, pentru prima oara, Ziua statalitatii.

Comentarii: