MAE s-a sucit pe un important subiect international, punandu-l pe presedintele Iohannis intr-o situatie delicata

politica

Romania s-a abtinut saptamana trecuta la votul-cheie de la ONU privind Pactul global privind migratia, un acord fara caracter obligatoriu, dar puternic criticat de SUA, Ungaria, Polonia, Cehia si Israel. Abtinerea Romaniei este stranie, avand in vedere ca presedintele Iohannis anuntase pe 28 noiembrie ca a aprobat pozitia Romaniei de sustinere a acordului, scrie G4Media.ro, citata de news.ro.

Presedintele Iohannis arata in comunicatul oficial de presa ca a aprobat memorandumul privind pozitia favorabila a Romaniei la propunerea Guvernului. ”Guvernul Romaniei a propus adoptarea unei pozitii de sustinere din partea Romaniei a Compactului Global pentru Migratie (CGM), in forma convenita in urma negocierilor”, se arata in comunicatul oficial al Presedintiei.

Or, tabela de vot prezentata de ONU arata ca Romania s-a abtinut de la votul desfasurat pe 19 decembrie la Adunarea Generala ONU (Vezi foto de sus).

”Romania a ales sa voteze abtinere pentru a avea o abordare echilibrata, care sa tina cont de lipsa unui consens la nivel european, in contextul in care calitatea de viitoare Presedintie a Consiliului UE determina aceasta pozitie neutra”, arata MAE intr-un raspuns pentru G4Media.ro.

Nu e clar in ce moment a existat o schimbare a mandatului la nivelul Administratiei Prezidentiale si a Guvernului. Decizia de abtinere la vot in Adunarea Generala a ONU vine la doar o saptamana dupa ce Romania prezentase pe 10 – 11 decembrie o declaratie favorabila Pactului privind migratia (numit in documentele oficiale Compact Global) la Conferinta interguvernamentala pentru adoptarea Compactului Global pentru o migratie sigura, ordonata si reglementata, care a avut loc la Marrakesh.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: