politica

Mafia din Constanta. O lot urias de inculpati politicieni, politisti si inalti functionari a fost achitat in bloc de ICCJ

Deputatul Mircea Banias, fost senator in legislaturile 2008-2012 si 2012-2016, a fost achitat definitiv, luni, in cauza privind fapte de coruptie din Vama Port Constanta, alaturi de ceilalti 38 de inculpati din dosarul instrumentat de procurorii anticoruptie.

Un complet de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins ca nefondate apelurile formulate de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, dar si de trei dintre inculpati, impotriva sentintei penale din data de 22 martie 2016, pronuntata de Sectia penala.

Decizia instantei supreme este definitiva.

Prin sentinta pronuntata in anul 2016, instanta a dispus achitarea lui Mircea Banias si a altor 38 de inculpati, printre care (functii la data producerii faptelor): Eugen Bogatu – director al Directiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta; Laurentiu Mironescu – secretar general al MAI; Sunai Cadir – director al DRAOV Constanta; Liviu-Adrian Durbac – sef al Biroului Vamal Constanta Sud Agigea; Claudiu Constantin Olteanu si Liviu Costel Bratu – ambii adjuncti ai sefului Biroului Vamal Constanta Sud Agigea; Adrian Sorin Patrascu – ofiter de politie, comandant adjunct ‘Grup de nave’ Constanta in cadrul IGPF, Ionut Marius Scriosteanu – sef al Biroului Vamal Slobozia, un sef control fizic containere, inspectori si lucratori vamali, patroni de firme si administratori, cetateni de origine libaneza, iordaniana, siriana, chineza, care erau intermediari vamali.

De asemenea, judecatorii au dispus ridicarea sechestrului pus de procurori pe bunurile inculpatilor si au constatat ca persoana vatamata SC Adidas AG, prin reprezentant SC Frisch&Partners SRL, nu s-a constituit parte civila in dosar.

Mircea Banias a fost trimis in judecata de DNA in aprilie 2012 pentru savarsirea mai multor infractiuni: initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup, trafic de influenta si instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

In acelasi dosar au fost deferiti justitiei alti 38 de inculpati, membri ai unui grup infractional care controla, potrivit DNA, activitatile de import-export din cadrul Directiei regionale vamale Constanta, prin perceperea unor sume de bani pentru procesarea vamala a marfurilor, indiferent daca erau introduse licit sau ilicit.

Conform DNA, in perioada mai 2010 – martie 2011, la nivelul institutiilor vamale si portuare din Constanta s-a constituit un grup infractional organizat avand ca scop controlul activitatilor de import – export de marfuri, prin birourile vamale de pe raza Directiei Regionale de Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Constanta.

„Astfel, crearea unei retele de taxare ilicita a containerelor cu marfuri introduse in tara prin punctele vamale a permis introducerea in tara de marfuri contrafacute, marfuri interzise la import, marfuri ce nu sunt insotite de avizele sau autorizatiile necesare, marfuri de alta natura sau in alte cantitati decat cele declarate in vama, falsificarea sistematica a documentelor de achizitie externa a marfurilor, marfuri flagrant subevaluate, marfuri provenind de la societati comerciale ori din tari ce necesita taxarea antidumping, fara perceperea acestor taxe. In cadrul retelei, cu un mecanism bine stabilit de colectare si redistribuire a banilor, erau percepute sume de bani ilicite, inclusiv pentru deblocarea din vama a marfurilor introduse licit in Romania, care, in caz contrar, erau amanate de la controlul vamal”, sustineau procurorii.

Sumele de bani erau cerute cu o frecventa zilnica, in cuantum cuprins intre 250 USD si 13.000 USD pentru fiecare transport.

DNA preciza ca, la data de 22 octombrie 2010, senatorul Mircea Banias a cerut si a primit de la Eugen Bogatu, director al Directiei Domenii Portuar, mai multe produse provenind din marfurile confiscate si aflate in gestiunea Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, pretinzand ca ar avea influenta asupra unor functionari publici, astfel incat sa ii determine sa faca sau, dupa caz, sa nu faca, acte ce intra in atributiile de serviciu ale acestora, in sensul sustinerii intereselor grupului.

Bunurile respective ar fi fost puse la dispozitia lui Mircea Banias prin intermediul lui Dragos-Iulian Tudoran (comisionar vamal) si Horia-Dan Tudoran, fratele acestuia, lucrator vamal responsabil de confiscarile vamale.

In data de 3 iunie 2010, in calitate de presedinte al organizatiei municipale Constanta a unui partid politic, Laurentiu Mironescu i-ar fi cerut lui Aurelian Catalin Pilca suma de 8.000 lei pentru castigarea alegerilor interne ale organizatiei.

„Inculpatul Pilca i-a promis ca ii va da suma de bani ceruta. In 5 iunie 2010, cu ocazia alegerilor interne desfasurate la organizatia municipala Constanta a acelui partid, inculpatul Mironescu a fost ales prim-vicepresedinte al organizatiei. In schimbul sumei de bani, Mironescu a promis sa isi foloseasca influenta politica pe care pretindea ca ar avea-o asupra ministrului Transporturilor pentru ca inculpatul Pilca sa fie numit director in cadrul Companiei Nationale Administrarea Porturilor Maritime Constanta SA, ulterior acesta urmand sa lase locul unei persoane alese de inculpatul Pilca si de ceilalti membri ai grupului infractional. In pofida acestei promisiuni, Pilca nu a ocupat functia respectiva”, mai sustinea DNA.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

8 ore ago

Basescu: „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei”

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o…

6 ore ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

8 ore ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

8 ore ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

9 ore ago