Mafia din Guvernul Tariceanu. S-au incasat bani grei pentru FUNCTII guvernamentale

news

Fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, retinut in dosarul primarului Chiliman, a cerut si primit diverse sume de bani de la secretari de stat sau directori de agentii si companii de stat pentru a-i ajuta sa acceada in functii de conducere in ministere, in Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor care instrumenteaza dosarul in care a fost retinut primarul Sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu si-a folosit influenta pentru a determina angajarea unor functionari de rang inalt in functii de conducere in ministere, in Guvernul Tariceanu.

”Activitatea lui Vlad Moisescu nu s-a limitat la nivelul Primariei Sectorului 1 Bucuresti, ci s-a extins si la Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu, in sensul ca exercita acte de trafic de influenta, determinand angajarea unor functionari de rang inalt (secretari de stat sau directori de agentii si companii de stat) in functii de conducere in ministere, companii, etc., iar in schimbul acestei activitati pretindea si primea diverse sume de bani de la acestia”, arata anchetatorii, citati de Mediafax.

Potrivit documentelor anchetatorilor, grupul infractional care ar fi fost constituit de Vlad Moisescu inca din 2004 si din care au facut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman si Ion Brad ”a urmarit comiterea unor fapte de coruptie care sa genereze obtinerea unor comisioane cuprinse intre 10 si 15% din valoarea lucrarilor atribuite pe criterii clientelare de la agentii economici favorizati in castigarea procedurilor de achizitie publica si pe parcursul derularii contractelor incheiate cu Primaria Sectorului 1”.

Anchetatorii explica si modul de operare al gruparii, aratand ca principalii actionari sau reprezentanti ai firmelor importante erau contactati personal de Moisescu si de Costescu, care le pretindeau colaborarea cu primarul Chiliman si cu directorii serviciilor de investitii si achizitii, respectiv Robert Grigorescu, Eugen Milea, Bogdan Pitigoi, Razvan Munteanu, Ciprian Ghioaca si o alta persoana, decedata intre timp, spunand ca trebuiau sa plateasca acel „comision” impus de acestia.

In cazul in care o firma ar fi refuzat sa plateasca mita, respectiv „comisionul” impus de gruparea lui Moisescu, respectiva firma nu ar mai fi castigat niciodata vreo procedura de achizitie publica in Sectorul 1. Mai mult, in anumite cazuri s-a ajuns si la amenintari la adresa reprezentantilor firmelor care au refuzat sa „cotizeze”, se arata in documentele anchetatorilor.

Plata „comisionului” se facea foarte discret, de regula fiind acceptate doar predarile de bani in numerar, in locurile stabilite de catre Vlad Moisescu, printre care ar fi fost si sediul PNL Sector 1 din Bulevardul Balcescu, banii fiind preluati direct de Moisescu.

Vlad Moisescu era coordonatortul grupul infractional si se ocupa de solicitarea si incasarea comisioanelor, invocand influenta pe care o are asupra persoanelor cu functii decizionale din cadrul Primariei Sectorului 1 si dispunea cu privire la modalitatea gestionarii banilor primiti ilegal. „Vlad Moisescu este o persoana foarte influenta in interiorul PNL si se bucura de sprijinul conducerii partidului si al multor persoane cu functii importante in institutii de stat. El este persoana care are ultimul cuvant, inclusiv in ceea ce priveste activitatea derulata la nivelul Primariei Sectorului 1 Bucuresti, iar acest lucru este cunoscut de toata lumea”, sustin anchetatorii.

Potrivit anchetatorilor, Ion Brad era persoana de incredere a lui Vlad Moisescu si cel care, la indicatiile acestuia, gestiona banii primiti ilegal, Ion Brad fiind trezorier al PNL Sector 1.

La randul sau, Ioana Costescu avea, impreuna cu Ion Brad, rolul de determinare a platii comisioanelor si de incasare a acestora, iar Chiliman garanta favorizarea societatilor agreate in cadrul procedurilor de atribuire a contractelor si ulterior, pe parcursul derularii acestora si plata comisioanelor, adauga anchetatorii.

Vlad Moisescu si Ioana Costescu sunt acuzati de constituire a unui grup infractional organizat si trafic de influenta, iar Andrei Chiliman si Ion Brad, de constituirea a unui grup infractional organizat si complicitate la trafic de influenta.

Procurorii DNA i-au retinut pe cei patru si au cerut Inaltei Curti de Casatie si Justitie arestarea lor preventiva, propunerea fiind judecata vineri.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: