Mafia in actiune. Judecatorii ICCJ ofera detalii despre modul de incasare a spagilor la varful PSD

politica

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a apreciat ca intre comisionul de 5% pretins de Constantin Nita, fost ministru si vicepresedinte al PSD, si contractul incheiat de Primaria Iasi cu firma UTI exista „o stransa legatura”, potrivit motivarii sentintei prin care fostul ministru al Energiei a fost condamnat, in prima instanta, la patru ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta.

„Practic, intre pretinderea comisionului de 5% de catre inculpatul Nita Constantin si incheierea contractului de consultanta (…) exista o stransa legatura. Fara pretinderea de catre inculpat a comisionului de 5% din valoarea contractului dintre UTI Grup si Primaria Municipiului Iasi, incheierea contractului de consultanta cu firma Kerom nu s-ar fi realizat, nu ar fi avut vreo justificare, in conditiile in care din nicio proba administrata nu rezulta ca cei de la UTI Grup ar fi desfasurat pana la acel moment vreo relatie comerciala cu firma Kerom, ca i-ar fi cunoscut pe reprezentantii acesteia sau ar fi existat vreun interes al celor de la UTI legat de obiectul de activitate al acestei firme in vederea unor oportunitati de afaceri”, se arata in motivare.

In legatura cu suma de 30.000 de euro care ar fi fost primita de Constantin Nita de la omul de afaceri Tiberiu Urdareanu in incinta unui hotel, in contul aceluiasi procentaj de 5% din valoarea contractului, instanta a apreciat, pe baza coroborarii probelor administrate, ca faptul s-a consumat, desi inculpatul nu a recunoscut.

„Practic, lipsa unei probe directe cu privire la aceasta fapta nu este de natura sa excluda existenta ei, explicandu-se prin aceea ca infractiunile de coruptie savarsite de persoane cu functii importante in stat (in speta inculpatul era deputat, dar si ministru al Energiei) nu sunt, de regula, comise in prezenta mai multor persoane, ci in conditii de maxima clandestinitate, fapt ce exclude de plano existenta unor probe relevante, incriminatoare pentru autorul infractiunii de coruptie”, se indica in motivare.

Conform aceleiasi surse, Constantin Nita nu a negat ca s-a intalnit cu Urdareanu la restaurant, dar a sustinut ca scopul discutiei nu era primirea unei sume de bani, ci era legat de posibilitatea ca firma omului de afaceri sa instaleze la Ministerul Energiei un sistem video si de alarma pentru casieri. Sustinerea a fost considerata de instanta neverosimila si nu a putut fi probata de inculpat.

„In opinia instantei, nu se justifica de ce o problema administrativa, ce tinea de competenta unui departament din cadrul ministerului si care trebuia sa urmeze o anumita procedura privind achizitionarea respectivei instalatii, a fost tratata la restaurant si nu la sediul ministerului, de catre insusi ministrul Economiei. Mai mult, se constata ca martorului denuntator, cu ocazia audierii de catre instanta de judecata, in conditii de contradictorialitate si oralitate, inculpatul nu i-a adresat nicio intrebare cu privire la acest aspect (…) si nici in cursul urmaririi penale nu a prezentat o astfel de aparare”, se mai mentioneaza in motivarea condamnarii.

Constantin Nita a fost condamnat de ICCJ, pe 26 mai, la patru de ani inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, intr-un dosar in care este acuzat de DNA ca ar fi primit bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, decizia nefiind definitiva.

Instanta a mai decis confiscarea de la Constantin Nita a sumei de 303.000 lei, fiind mentinut sechestrul asigurator.

Constantin Nita a fost trimis in judecata de DNA pentru trafic de influenta, el fiind acuzat ca, in cursul anului 2013, i-a solicitat omului de afaceri Tiberiu Urdareanu un comision de 5% din valoarea unui contract incheiat de firma acestuia, UTI, cu Primaria Iasi.

Potrivit DNA, Constantin Nita ar fi intermediat o intalnire intre Tiberiu Urdareanu si fostul primar Gheorghe Nichita, in schimbul unui comision de 5% din valoarea contractului. Banii din comision urmau sa ii fie remisi lui Nita in doua forme — partial in numerar si partial printr-un contract de consultanta fictiv, incheiat cu o persoana de incredere din anturajul fostului ministru.

”In consecinta, la data de 21 iulie 2013, Nita Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, in incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din Bucuresti. De asemenea, la solicitarea lui Nita Constantin, a fost contactata persoana de incredere a acestuia, care a propus incheierea unui contract de consultanta cu o anumita firma, la pretul de 5.000 euro + TVA/luna, care a si fost semnat la data de 2 mai 2013. In baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, in fapt, prestate de firma), reprezentantii omului de afaceri au remis firmei indicate de Nita Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totala de 303.118 lei, in transe lunare, in perioada mai 2013 — iunie 2014”, mai spun procurorii.

Conform DNA, Nita a primit doua transe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei, bani folositi, in mare parte, pentru diverse cheltuieli ale partidului din care facea parte.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: