Mafie de stat, apele din Delta au fost transformate in „pasune” in beneficiul a doua firme apropiate de clanul Stanescu. Ministrul Agriculturii: „Eu tastez cu capul”

politica

O investigatie difuzata de „Romania, te iubesc” la Pro TV arata cum Delta Dunarii a devenit subit „pasune” in urma unor modificari legislative initiate in Parlament de PSD. Europarlamentarul Dacia Ciolos a solicitat, luni, procurorilor DNA sa intervina.

O lege modificata pe ascuns anul acesta in Parlament a transformat Delta Dunarii in pajiste. A doua zi cineva a mers la cadastru si a schimbat in acte terenurile Deltei din ape in pasuni. Iar prin ordin de ministru al Agriculturii stuful a fost transformat din pix in furaj. In spatele modificarilor bizare se afla o miza de zeci de milioane de euro, arata Stirile Pro TV.

Firmele beneficiare sunt puternic conectate politic: In una se afla Stefan Alexandrul Stanescu, fiul lui Paul Stanescu, numarul doi in PSD. In a doua este sotia unui fost consilier de la Ministerul Dezvoltarii din timpul mandatului lui Paul Stanescu. Fost consilier ale carui afaceri din trecut sunt anchetate de DNA

Din primavara, recoltarea stufului, o activitate veche de zeci de ani in Delta, a fost trecuta pe ascuns in categoria activitatilor agricole. Si a devenit peste noapte eligibila pentru subventii europene date in agricultura pentru …pajisti, nu pentru mediu sau delta. Fostii guvernatori nu mai inteleg nimic.

„Daca acum este preluat si stuful, adica vorbim de 300.000 de hectare din Delta Dunarii, practic rezervatia ramane doar pe hartie. Cateva grinduri si zona protejate. Si eu am un feeling ca dupa toata treaba asta se va deschide si vanatoarea”, a declarat Malin Musatescu, fost guvernator al Deltei Dunarii.

Cele doua firme care controleaza aproape tot stuful din Delta apar peste noapte in agricultura romaneasca si intra direct in topul celor mai mari latifundiari ai tarii.

Familia Stanescu si de partenerii sai de afaceri au solicitat subventii europene pentru 36.000 de hectare in Delta. Si ar urma sa primeasca anual aproape 4,5 milioane de euro. Stuful a fost concesionat de la statul roman pe o redeventa de 17 ori mai mica.

Actualul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, instalat in functie de clanul Stanescu, a fost surprins de Pro TV in aprilie chiar cand propunea in Parlament un amendament care sa permita plata subventiilor europene pentru stuful care creste natural in Delta.

„- Pai amendamentul a fost facut de mine, ce vreti sa va spun, acum a fost facut.
– Nu v-am vazut cand tastati
– Da eu tastez cu capul. Nu tastez cu mana, tastez cu capul. Bun, multumim frumos si daca nu ne mai intalnim…un Paste fericit si tot ce va doriti, sanatate multa!”

Europarlamentarul Dacian Ciolos, fost comisar european pe Agricultura, a cerut luni ca DNA sa intervina.

„Ii cer lui Marcel Ciolacu sa raspunda rapid daca modificarile legislative prin care PSD a transformat Delta Dunarii in pajiste si cele prin care stuful devine eligibil pentru subventii europene au fost facute doar pentru ca firmele legate de prietenul sau Paul Stanescu sa primeasca milioane de euro bani europeni.

Daca e adevarat, asta arata cum Ciolacu conduce un partid care spoliaza nu doar bugetul tarii, ci si pe cel al Uniunii Europene prin siretlicuri din care prospera mafiile din jurul sau.

O asemenea schema – felicitari, Paul Angelescu si Pro TV, pentru dezvaluire – trebuie investigata de urgenta de DNA si chiar de Parchetul European, pentru ca acum e clar de ce baronul de Olt isi pune ministri ai Agriculturii si sefi ai Comisiei de agricultura din Parlament cu mana lui Ciolacu”, a acuzat Ciolos.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: