Magistratii rosii, atac furibund impotriva lui Stelian Ion. Cum o sustin pe Adina Florea: „Ii este anihilata independenta”

news

Trei asociatii ale magistratilor dezaproba decizia Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a sesiza Inspectia Judiciara pentru modul in care Adina Florea a facut ancheta in cazul Kovesi. Cele trei asociatii au sustinut puternic, in Regimul Dragnea, masacrarea legilor justitiei de catre PSD.

Sectia pentru procurori a CSM a decis, pe 12 ianuarie, in unanimitate, sesizarea Inspectiei Judiciare in vederea efectuarii de verificari cu privire la posibila savarsire de catre Adina Florea, procuror la Sectia speciala, a unei abateri disciplinare, constand in exercitarea functiei cu rea credinta sau grava neglijenta in legatura cu modul in care a dispus in anul 2019 masura controlului judiciar fata de Laura Codruta Kovesi.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri, Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) si Asociatia Procurorilor din Romania (APR) dezaproba precedentul creat de Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii in sedinta din 12 ianuarie, in cadrul careia s-a hotarat sesizarea Inspectiei Judiciare „in vederea verificarilor prealabile cu privire la eventuala savarsire a abaterii disciplinare prevazuta de art. 99 lit. t din Legea nr. 303/2004 …” – text vizand exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta, daca fapta nu intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni -, cu privire la un act de urmarire penala dispus de un procuror si nementinut de instanta.

„Aceasta sesizare vine dupa ce atat Sectia pentru procurori a CSM, cat si actualul ministru (Stelian Ion – n.r.), cand era in opozitie, cu ocazia dezbaterilor asupra modificarilor la legile justitiei, in anul 2017, pretindeau ca se lupta pentru apararea independentei procurorilor, criticand, in schimb, modificari la legile justitiei care, in fapt, intareau statutul magistratilor si, in cazul procurorilor, independenta acestora in dispunerea solutiilor si in sustinerea concluziilor in instanta”, precizeaza asociatiile.

Citeste si: Cad mastile magistratilor „independenti”. Vicepresedintele AMR a primit din partea PSD un loc pe listele de candidati la alegerile locale

Cele trei asociatii amintesc ca au afirmat, in cadrul dezbaterilor parlamentare, necesitatea prevederii independentei procurorilor in legea organica, adaugand ca „exista o serie de texte distincte care o prevad si garanteaza expres”.

„Precedentul pentru subminarea independentei procurorilor creat de ministrul Justitiei si procurorii din Sectia pentru procurori a CSM este extrem de periculos”, afirma acestea.

„Noua abordare a Sectiei pentru procurori a CSM, de a sesiza IJ pentru o masura dispusa de un procuror si revocata de instanta, creeaza un precedent vatamator nu numai pentru procurori, ci, prin extindere, pentru intreaga autoritate judecatoreasca. In urma unui astfel de precedent, ori de cate ori o solutie data de un procuror nu va conveni sectiei sau oricarei persoane, se va putea ajunge la sesizarea IJ, prin invocarea acestei practici, singura ‘conditie’ fiind ca actul procurorului sa nu fi fost mentinut de instanta. In mod similar, se va putea ajunge ca, in fata Sectiei pentru judecatori a CSM, sa fie invocata aceeasi practica ce incalca independenta justitiei, de pilda in situatia in care o hotarare judecatoreasca a fost modificata sau casata in calea de atac”, spun, printre altele, reprezentantii asociatiilor.

In concluzie, arata sursa citata, precedentul creat de ministrul Justitiei si de procurorii din Sectia pentru procurori a CSM, prin aceasta sesizare a Inspectiei Judiciare, „anihileaza”, practic, independenta procurorilor de caz in dispunerea solutiilor si, totodata, „paveaza drumul catre controlul politic asupra justitiei”, atitudine „pe care o condamnam categoric”, date fiind „efectele dezastruoase” pe care le poate declansa asupra sistemului judiciar, asupra actului de justitie si, in consecinta, asupra drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului – care, printr-o asemenea abordare risca sa devina forme fara fond, intr-o aparenta de democratie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: