„Mai bine ii dam afara decat sa-i bagam la inchisoare”. Solutia ministrului Sanatatii impotriva doctorilor care iau spaga

news

Ministrul Sanatatii, Victor Costache, a anuntat, marti seara, ca juristii ministerului lucreaza la un proiect prin care contractele de munca ale medicilor sa contina prevederi care sa sactioneze cu concedierea primirea de spaga.

„Mai bine sa le dam o sanctiune administrativa decat sa-i bagam in inchisoare. Se lucreaza impreuna cu juristi pentru implementarea acestei solutii pentru desfacerea contractului de munca.  Trebuie masuri administrative ferme”, a declarat Costache la Digi24, intrebat despre reactia critica a sindicatelor fata de concedierea medicilor care iau spaga.

Presedintele Federatiei Sanitas Bucuresti, Viorel Husanu, a declarat, pe 9 decembrie, dupa ce ministrul Sanatatii Victor Costache a spus ca analizeaza posibilitatea ca in contractele personalului medical sa fie mentionat ca primirea de „atentii” va duce la pierderea postului, ca demersul contravine Codului Muncii.

Presedintele Federatiei Sanitas Bucuresti, Viorel Husanu, considera ca nu se poate ca in contractul colectiv de munca sa fie introdusa o clauza potrivit careia primirea de atentii duce incalcarea duce la desfacerea contractului de munca deoarece, in opinia sa, demersul contravine Codului Muncii, potrivit Mediafax.

„Aceasta problema este de foarte multi ani dezbatuta si nu este in regula sa se conditioneze actul medical, cu totii am spus acest lucru. Din punctul meu de vedere o asemenea masura nu ar fi posibila pentru ca ar contraveni Codului Muncii. Codul Muncii este o lege fundamentala a salariatului, iar o astfel de sanctiune cred ca ar incalca prevederile Codului Muncii. In momentul de fata, nu cred ca se poate implementa asa ceva. (…) Orice modificare a contractului individual de munca se face prin act aditional cu acordul salariatului! De aceea am spus ca o masura unilaterala contravine Codului Muncii. Mai mult, m-am uitat acum peste CCM recent negociat cu Ministerul Sanatatii si la anexe este prevazut un model cadru al CIM care nu poate fi modificat unilateral de catre Minister”, spune Husanu.

Intrebat daca a influentat cresterea salariului medicilor diminuarea fenomenului spagii, liderul Federatiei Sanitas Bucuresti a precizat faptul ca aceasta „nu a fost neaparat o solutie”, intrucat maririle salariale au vizat doar medicii, fapt ce a dus la „dezbinarea” echipei medicale.

„Sunt foarte putine cazuri in momentul de fata ale personalului medical care conditioneaza actul medical. Ca mai multi primesc decat conditioneaza, da, este un fenomen in Romania, nu neaparat in sistemul medical. Si aici cred ca trebuie cumva lucrat, la mentalitatea pacientului, a omului care odata ajuns in spital nu ar trebui sa se mai gandeasca ce sau cat sa dea, ci pur si simplu ca beneficiaza de acest serviciu in mod gratuit, oferit de statul roman. (…) Daca pacientul nu ar mai da, probabil ar mai ramane doar foarte putine cazuri izolate. Nu pot sa neg ca exista cazuri de persoane care ar conditiona intr-adevar (actul medical, n.r.) si ar trebui deferite justitiei, acele cazuri. Umblati la pacient in primul rand, la mentalitatea de a nu mai da”, a declarat liderul Sanitas Bucuresti.

Precizarile vin dupa ce ministrul Sanatatii, Victor Costache, a declarat, pentru B1 TV, ca asteapta un punct de vedere din partea juristilor in sensul analizarii posibilitatii ca in contractele semnate la angajare de personalul medical sa se stipuleze faptul ca primirea de „atentii” va duce la pierderea locului de munca.

„Asteptam un punct de vedere al juristilor daca se poate implementa in contractul care se semneaza ca aceste practici duc la incetarea contractului de munca. Ar trebui lucrat cu Colegiul medicilor pentru a da si sanctiuni la nivelul Colegiului. (…) Probabil cateva exemple cu incetarea contractelor de munca ar fi foarte buna, dar nu e o singura masura care sa functioneze”, a declarat Victor Costache, pentru B1 TV.

In cadrul aceleiasi interventii, ministrul Sanatatii a mentionat si faptul ca pacientii nu trebuie invinovatiti pentru existenta acestui fenomen in spitalele romanesti, completand totodata ca amploarea sa s-a diminuat odata cu maririle salariale din sistemul medical.

„A disparut aceasta senzatie de empatie care era in trecut, faptul ca medici si asistentele aveau salarii mici si asta era un stimulent. Acum, opinia publica stie ca aceste lipsuri au disparut si e doar un fenomen care trebuie combatut”, a conchis ministrul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: