„Mai bine mort decat fascist”. Scriitorul Andrei Oisteanu, despre prezenta lui George Simion la Timisoara

politica

Prezenta copresedintelui AUR, George Simion, la Timisoara la ceremoniile dedicate eroilor Revolutiei il revolta pe cunoscutul scriitor Andrei Oisteanu.

„Am avut un sentiment de greata cand i-am vazut la TV pe cei din partidul neo-legionar AUR cantand Imnul golanilor. Asistam la o blasfemie”, a scris Oisteanu.

„MAI BINE MORT DECAT FASCIST. Am avut un sentiment de greata cand i-am vazut la TV pe cei din partidul neo-legionar AUR cantand Imnul golanilor. Asistam la o blasfemie. Evident, ei incercau sa se legitimeze cu anti-comunismul Golaniadei de-acum 30 de ani (aprilie-iunie 1990). Dar declaratia ‘Mai bine mort decat comunist’ este valabila si laudabila doar daca poti, cu aceeasi rasuflare, sa rostesti si declaratia ‘Mai bine mort decat fascist’.

Trebuie sa te afli la egala distanta de comunism si de fascism, cei doi gemeni totalitari ai secolului XX, care – schimbati la fata – mai misca si azi. Si unul si celalalt vizeaza aceleasi naravuri ale unui regim dictatorial: antipluralism politic, antiparlamentarism, autoritarism, incalcarea flagranta a drepturilor fundamentale ale omului etc. De aceea n-am agreat niciodata anti-fascismul clamat de comunisti si nici anti-comunismul clamat de fascisti. Confruntarea lor este doar un caft intre doua gasti de derbedei.

(In paranteza, o anecdota cu talc. O grupare de neo-nazisti ataca cu pietre un miting de comunisti. Se isca o bataie generalizata. Politia intervine sa-i desparta. Un politist aresteaza un manifestant mai violent, care, in drum spre duba, ii striga: ‘Nu ma aresta. Eu nu sunt comunist. Sunt anti-comunist!’ Politistul ii raspunde: ‘Nu ma intereseaza ce fel de comunist esti’)

La fel de gretoasa mi s-a parut incercarea celor din conducerea AUR, in frunte cu Capitanul lor, George Simion, de a confisca zilele acestea aniversarea Revolutiei de la Timisoara si comemorarea mortilor-eroi. Spre cinstea lor, timisorenii nu s-au lasat pacaliti si i-au huiduit, luandu-i la goana de pe treptele catedralei.

Societatea Timisoara a publicat o declaratie de presa in care afirma ca nu ii agreeaza pe AUR-isti (ca sa nu le spun AiUR-isti) pentru ca sunt ‘un partid ultranationalist, in care se regasesc si doi ofiteri implicati in reprimarea Revolutiei de la Sibiu si Timisoara’, parlamentarii AUR, Francisc Toba si Nicolae Roman. Cat despre ultranationalismul si xenofobia celor de la AUR, sa ne aducem aminte de punctul 4 din ‘Proclamatia de la Timisoara’ (martie 1990), manifest valabil si astazi: ‘Pentru victoria Revolutiei din Timisoara s-au jertfit, alaturi de romani, si maghiari, si germani, si sarbi si membri ai altor grupari etnice care de secole conlocuiesc in orasul nostru pasnic, in buna intelegere. Timisoara este un oras romanesc si european, in care nationalitatile au refuzat si refuza nationalismul. Invitam pe toti sovinii din Romania, indiferent ca sunt romani, maghiari sau germani, sa vina la Timisoara, la un curs de reeducare in spiritul tolerantei si al respectului reciproc, singurele principii care vor domni in viitoarea Casa a Europei’”, a scris Oisteanu pe Facebook.

Citeste si: Cine este timisoreanul care l-a alungat pe George Simion: „N-ai tu nimic cu mortii Timisoarei, nenorocitule”. Este primul purtator de cuvant al Revolutiei de la Timisoara

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: