Mai multe nave chineze s-au adunat langa o insula disputata cu Filipine. Insa marina filipineza spune ca nu reprezinta un motiv de ingrijorare
Imaginile din satelit obtinute joi de Reuters arata o acumulare de nave civile chineze in apropierea insulei Thitu, disputata de cele doua tari, avanpostul cheie al Manilei in Marea Chinei de Sud, dar un ofiter superior al marinei filipineze a spus ca „nu repezinta un motiv de ingrijorare”, potrivit Reuters.
Una dintre imaginile facute luni de Maxar Technologies arata aproximativ 60 de nave, unele pe o raza de 2 mile marine de Thitu, o insula importanta din punct de vedere strategic de pe care Manila monitorizeaza navele si aeronavele chineze pe calea navigabila aglomerata.
Viceamiralul Alfonso Torres, seful Comandamentului de Vest al Filipinelor, a declarat ca este obisnuit ca navele „militiei maritime” sa se adune in zona. Manila, Pentagonul si diplomatii straini spun ca astfel de nave lucreaza cu paza de coasta si marina chineza pentru a consolida prezenta Beijingului in apele disputate.
Contraamiralul Roy Trinidad, purtatorul de cuvant al Marinei din Filipine pentru Marea Chinei de Sud, a mai spus ca navele militiei maritime se afla in mod regulat in zona, adaugand ca Manila cunostea navele, pe care le-a numit „prezenta ilegala”, dar nu este o alarma.
„Nu este un motiv de ingrijorare. Nu trebuie sa interpretam fiecare actiune si sa reactionam la asta… Ceea ce este important pentru noi este sa ne mentinem pozitia”, a spus Trinidad.
Sistemele de urmarire a navelor online arata ca multe dintre navele din fotografiile din satelit sunt ambarcatiuni de pescuit inmatriculate in China.
Insula, pe care Filipine o numeste Pag-Asa, este cea mai mare si cea mai importanta din punct de vedere strategic din disputata Mare a Chinei de Sud, care este revendicata in mare parte de China si prin care trec anual marfuri in valoare de miliarde de dolari. O hotarare din 2016 a Curtii Permanente de Arbitraj de la Haga a constatat ca cererile expansive ale Beijingului nu aveau niciun temei in temeiul dreptului international.
Aglomerarea vine dupa luni de ciocniri intre paza de coasta chineza si navele de pescuit si navele militare filipineze, in special in zona atolilor Scarborough si Second Thomas.
Insula Thitu este aproape de o baza navala chineza si de pista de pe reciful Subi, care a servit uneori drept port pentru un numar mare de nave ale militiei maritime chineze, a spus Trinidad.
„Cand intri acolo (la Subi), cand vei iesi, vei trece prin apele teritoriale ale Pag-Asa”, a spus el.
Diplomatii regionali si analistii de securitate urmaresc indeaproape evolutia, unii observand ca navele chineze aveau transponderele pornite in aceasta saptamana, permitandu-le sa fie urmarite.
Un expert in domeniul securitatii din Singapore, Collin Koh, a spus ca Beijingul ar putea testa reactiile Manilei intr-un moment de tensiune politica interna din Filipine.
Vicepresedintele filipinez Sara Duterte l-a acuzat miercuri pe presedintele Ferdinand Marcos Jr ca a incercat sa o revoce din functie, dupa ce politia nationala a depus o plangere oficiala in care a acuzat-o de agresiune si constrangere.
„Acest lucru trebuie urmarit in zilele urmatoare”, a spus Koh. Daca prezenta militiei continua, a spus acesta, s-ar putea ca Beijingul sa spere sa intarzie lucrarile de constructie de pe insula ale Filipinelor.
Un nou hangar pentru avioane urmeaza sa fie finalizat in urmatoarele cateva saptamani, cea mai recenta din mai multe miscari pentru a sustine prezenta Filipinelor pe Thitu si a imbunatati capacitatile de monitorizare.