Mai multi oficiali iranieni, arestati in cazul doborarii avionului ucrainean. Presedintele Iranului: „A fost o eroare de neiertat”

externe

Iranul ii va pedepsi toti cei responsabili de catastrofa aeriana in care a fost implicat aparatul de tip Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines, doborat dintr-o ‘eroare de neiertat’ de o racheta iraniana la 8 ianuarie in apropiere de Teheran, a declarat marti presedintele iranian Hassan Rouhani intr-un discurs televizat, adaugand ca ‘evenimentul tragic’ va face obiectul unei anchetei aprofundate, potrivit Reuters si AFP.

‘A fost o eroare de neiertat … nu poate fi responsabila o singura persoana pentru acest accident de avion’, in care si-au pierdut viata toate cele 176 de persoane aflate la bord, a afirmat el.

‘Pentru poporul nostru este foarte important referitor la acest accident ca oricine a comis o greseala sau o neglijenta la toate nivelurile’ sa fie deferit justitiei, a declarat Rouhani in acelasi discurs televizat. ‘Toti cei care trebuie pedepsiti sa fie pedepsiti’, a insistat presedintele iranian.

‘Sistemul judiciar trebuie sa formeze un tribunal special cu judecatori de rang inalt si zeci de experti (…) toata lumea va urmari”’, a spus in continuare Rouhani.

‘Un prim pas bun a fost ca fortele armate iraniene au admis eroarea… Trebuie sa asiguram oamenii ca (o astfel de tragedie) nu se va mai intampla’, a mai spus presedintele Iranului, subliniind ca guvernul sau este ‘responsabil atat fata de Iran, cat si fata de celelalte natiuni care au pierdut rezidenti’ in aceasta tragedie aeriana.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al sistemului judiciar iranian, Gholamhossein Esmaili, a declarat marti ca justitia iraniana a arestat mai multe persoane pentru rolul lor in doborarea avionului ucrainean. Esmaili nu a furnizat alte detalii, potrivit Reuters.

Dupa ce au dezmintit ipoteza potrivit careia avionul Ukraine International Airlines a fost doborat de o racheta iraniana, fortele armate iraniene au recunoscut sambata dimineata responsabilitatea lor in aceasta tragedie, evocand o ‘eroare umana’.

Dintre cele 176 de victime ale catastrofei, cele mai multe sunt iraniene si canadiene. Premierul canadian Justin Trudeau a asigurat luni ca ‘se va face dreptate’, iar toate tarile afectate de tragedie – Canada, Regatul Unit, Ucraina, Suedia si Afganistan – exercita presiuni pentru ca Iranul sa efectueze o ancheta transparenta.

Anuntul responsabilitatii fortelor armate a provocat un soc in Iran si un val de indignare.

Luni, potrivit inregistrarilor video care circulau pe retelele de socializare, iranienii au iesit in strada pentru a treia zi consecutiv si, se pare, ca au scandat sloganuri impotriva autoritatilor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: