Mai multi romani NU doresc sa fie evacuati din Afganistan. MAE anunta ca toti cei care au dorit sa plece au ajuns in tara

news

Toti cetatenii romani care au solicitat sprijin pentru evacuare autoritatilor romane se afla in siguranta in afara teritoriului afgan, transmite Ministerul Afacerilor Externe pe Facebook. In Afganistan se mai afla insa si alti romani care nu vor sa fie evacuati.

„Celula de criza interinstitutionala, convocata la data de 13 august 2021 de catre ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, care a continuat sa activeze in regim permanent pentru asigurarea evacuarii cetatenilor romani care si-au manifestat optiunea de a fi repatriati din Afganistan, informeaza ca in cursul zilei de astazi, 22 august 2021, ultimul cetatean roman care a solicitat sprijin pentru repatriere autoritatilor romane a reusit evacuarea din Kabul si a ajuns in siguranta pe Aeroportul International din Islamabad, unde a fost preluat de personalul Ambasadei Romaniei din Pakistan”, precizeaza MAE.

Acest cetatean roman, care lucra pentru un program ONU si avea dubla cetatenie, a Romaniei si a Republicii Moldova, a fost evacuat si ajutat sa ajunga in siguranta in Aeroportul international din Kabul „cu sprijinul partenerilor internationali, in pofida conditiilor extrem de dificile din teren”, mentioneaza sursa citata. Ulterior, el a fost preluat pe un zbor pana la Islamabad, asigurat de parteneri internationali.

Potrivit MAE, celula de criza interinstitutionala, prin intermediul Ambasadei Romaniei de la Islamabad, „se afla in contact permanent” cu restul cetatenilor romani aflati in Afganistan, care nu au solicitat pana la acest moment sprijin pentru evacuare.

„Totodata, Celula de criza interinstitutionala continua demersurile pentru a oferi sprijin pentru evacuare cetatenilor afgani, fosti colaboratori ai trupelor romane pe perioada desfasurarii misiunii acestora in Afganistan, studenti bursieri ai statului roman cu studii in derulare sau care au fost acceptati la studii in Romania, precum si jurnalisti afgani, care si-au manifestat dorinta de a fi evacuati in Romania si nu au putut fi inca evacuati din cauza situatiei de securitate foarte dificile care nu a permis acestora sa ajunga in aeroportul din Kabul”, se mai arata in postare.

Mai mult despre:

Comentarii: