Mai rau ca pe timpul lui Stalin: armata rusa a infiintat „batalioane de pedeapsa”, formate exclusiv din puscariasi, care sunt trimise in misiuni sinucigase

externe

rusi, soldati, certificate de deces, false, razboi, Ucraina, inchisoare

Sute de infractori civili si dezertori au fost incorporati in unitatile penale rusesti cunoscute sub numele de „batalioane de asalt Z” si trimisi pe frontul din Ucraina in acest an, potrivit a 13 persoane care au cunostinta de acest lucru, inclusiv cinci luptatori din aceste unitati.

„Luptatorii acestor batalioane de pedeapsa sunt doar carne de tun”, a declarat un soldat obisnuit din unitatea militara rusa 40318 care a fost desfasurat in apropierea orasului Bakhmut, din estul Ucrainei, in aceasta vara.

El a spus ca a acordat tratament medical unui grup de sase sau sapte luptatori dintr-un batalion de asalt Z, care fusesera raniti pe campul de lupta, ignorand ordinul unui comandant de a-i lasa sa moara.

Soldatul, care a cerut sa ramana anonim deoarece se teme ca ar putea fi urmarit penal in Rusia, a declarat ca in randul trupelor rusesti domneste teroarea: „Daca comandantii banuiesc macar pe cineva ca ar mirosi a alcool, atunci il trimit imediat in batalioanele de asalt.”

La fel ca soldatul din unitatea nr. 40318, cele 13 persoane intervievate au cerut sa ramana anonime, invocand teama de represalii. Echipele de detinuti, fiecare cu un efectiv de aproximativ 100-150 de oameni si incorporate in unitati ale armatei regulate, sunt trimise de obicei in cele mai expuse parti ale frontului si sufera adesea pierderi grele.

Trei dintre cei cinci luptatori ai batalioanelor Z intervievati de reporterii agentiei Reuters, precum si rudele altor trei militari, au descris lupte de cosmar in care o mare parte din echipele lor au fost anihilate.

Un luptator, cu o condamnare pentru furt, care a fost recrutat din inchisoare, a declarat ca toti cei 120 de oameni din unitatea sa, cu exceptia a 15 dintre ei, incorporati in regimentul 237, au fost ucisi sau raniti in luptele de langa Bakhmut in iunie, in doar cateva zile.

Desfasurarea unor astfel de escadroane marcheaza o schimbare a comportamentului Rusiei in razboiul din Ucraina, intrucat, in vreme ce grupul de mercenari Wagner – in curs de desfiintare dupa o revolta din iunie – trimitea condamnati sa lupte pe linia frontului, batalioanele de asalt se afla sub comanda directa a Ministerului Apararii. Echipele combina, de asemenea, condamnatii care se ofera voluntari sa lupte in schimbul promisiunii unei gratieri cu soldati obisnuiti care sunt pedepsiti pentru abateri disciplinare, au declarat persoanele intervievate.

Escadroanele sunt utile pentru Ministerul rus al Apararii, deoarece pot fi desfasurate ca infanterie dispensabila, potrivit Conflict Intelligence Team, o organizatie independenta care urmareste razboiul.

In timp ce Ministerul rus al Apararii nu a recunoscut niciodata crearea batalioanelor Z, primele rapoarte despre existenta lor au aparut in aprilie, cand Institutul pentru Studiul Razboiului, un think-tank cu sediul in SUA, a citat ceea ce, potrivit acestuia, parea a fi un raport militar rusesc scurs despre formarea escadrilelor.

Presedintele Vladimir Putin a facut vineri referire la condamnatii care lupta in armata regulata. In cadrul unei intalniri televizate cu un mic grup de militari rusi obisnuiti, el a spus ca stia ca doi dintre camarazii lor, fosti detinuti, au fost ucisi in lupta. „Ei si-au dat viata pentru patrie si s-au absolvit pe deplin de vina”, a declarat Putin, adaugand ca familiile condamnatilor vor primi ajutor, fara a detalia.

Exista un precedent istoric pentru infractorii militari care au fost obligati sa intre in unitati de lupta; in 1942, cand Armata Rosie se retragea din fata unui avans nazist, liderul sovietic Iosif Stalin a ordonat soldatilor care au intrat in panica sau si-au parasit posturile sa fie repartizati in „batalioane de pedeapsa” desfasurate in cele mai periculoase parti ale frontului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: