Mai sunt doar 22 de zile in care pot fi declansate alegerile anticipate. Iata ce ar trebui facut: „Sunt sase pasi de facut”

politica

Deputatul USR Claudiu Nasui explica detaliat ce trebuie facut pentru a putea fi declansate alegeri anticipate in perioada urmatoare. „E obligatoriu ca toti acesti pasi sa aiba loc in urmatoarele 22 de zile ca sa se poata declansa alegeri anticipate”, avertizeaza Nasui.

„Alegeri anticipate in 6 pasi. Alegerile anticipate sunt posibile, desi foarte greu. Se pune din nou pe tapet problema alegerilor anticipate pentru parlament. Sa vedem ce ar trebui sa se intample pentru ca ele sa aiba loc efectiv.

Ca sa avem alegeri anticipate parlamentul trebuie sa respinga doua propuneri de premier in mai putin de 60 de zile. Si toate acestea nu in ultimele 6 luni de mandat ale presedintelui Iohannis.

Deci, ce ar trebui sa se intample ca sa avem alegeri anticipate pentru parlament? Iata pasii care ar trebui sa aiba loc in urmatoarele 22 de zile, adica pana pe 20 iunie.

Pasul 1: Parlamentul trebuie sa dea jos guvernul Dancila prin motiune de cenzura.

Pasul 2: Presedintele Iohannis trebuie sa propuna rapid un nou prim-ministru, iar persoana trebuie sa fie una considerata inacceptabila de catre PSD-ALDE. De exemplu doamna Kovesi (nu ca ar accepta ea).

Pasul 3: Parlamentul trebuie sa respinga rapid propunerea de premier.

Pasul 4: Presedintele Iohannis, la fel de repede ca prima data, trebuie sa propuna un nou prim-ministru la fel de inacceptabil ca primul.

Pasul 5: Parlamentul trebuie sa respinga la fel de rapid propunerea de premier.

Pasul 6: Presedintele Iohannis poate dizolva parlamentul.

E obligatoriu ca toti acesti pasi sa aiba loc in urmatoarele 22 de zile ca sa se poata declansa alegeri anticipate. Altfel ramanem doar cu un guvern interimar. Odata dizolvat parlamentul, alegeri anticipate trebuie organizate in maximum 3 luni de la data dizolvarii, deci data limita ar fi 19 septembrie, daca dizolvarea ar avea loc pe 20 iunie.

Personal, cred ca cea mai buna solutie e intotdeauna intoarcerea la popor. Guvernarea trebuie luata pentru a desfiinta sistemele care au produs coruptie, risipa, feudalism si partide de baroni politici precum PSD. Dar ca sa facem lucrul acesta trebuie un mandat de 4 ani si sustinere in parlament. Fara oricare dintre cele doua riscam o guvernare care sa nu aiba timp sa faca reforme si, mai grav, o revenire a PSD, asa cum a facut de multe ori in istoria sa”, a explicat Nasui intr-o postare pe Facebook.

Premierul Viorica Dancila a declarat, marti, inainte de sedinta BPN al PSD ca „alegerile anticipate nu sunt o varianta”.

O propunere in acest sens a fost inaintata de catre presedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu. „Alegerile anticipate nu sunt o varianta”, a spus Dancila, inainte de sedinta BPN.

Intrebata despre ce urmeaza in continuare in PSD, Dancila a lansat un atac neasteptat la adresa lui Liviu Dragnea.

„Nu sunt adepta ca decizia sa se ia doar de presedintele partidului. Vom lua deciziile in cadrul conducerii partidului”, a spus Dancila.

Presedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a solicitat, marti, inainte de BPN al PSD, organizarea de alegeri anticipate.

„Exista un grad de contestare din partea opozitiei. Exista si un vot popular, dar e greu de identificat daca a fost dat impotriva lui Liviu Dragnea sau a guvernarii. Cred ca trebuie sa mergem catre alegerile anticipate. Voi supune discutiei in cadrul CEX aceasta propunere, vom vedea ce spun cei din majoritate”, a declarat Buzatu.

Mai mult despre: ,

Comentarii: