„Mai sunt inca lucruri de facut”. Presedintele Comisiei Europene pune presiune pe Marea Britanie in privinta Brexit

news

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a accentuat vineri presiunea asupra premierului britanic Theresa May, afirmand ca ‘mai sunt inca lucruri de facut’ pentru a ajunge in decembrie la un acord asupra primei faze a negocierilor cu privire la Brexit.

‘Ceasul merge inainte. Sper ca vom fi capabili sa avem un acord in ceea ce priveste clauzele divortului la Consiliul European din decembrie, insa mai sunt inca lucruri de facut’, a spus Juncker, la sosirea la un summit european consacrat problemelor sociale, care are loc la Goteborg (Suedia).

Theresa May se numara printre cei 25 de lideri ai UE prezenti la summitul social de la Goteborg, din totalul celor 28. In marja intalnirii, ea ar urma sa aiba o intrevedere tete-a-tete cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, pentru a discuta despre modul in care avanseaza discutiile asupra Brexitului, dar si cu omologii sai irlandez, polonez si suedez.

In timpul summitului european precedent, din octombrie, cei 27 au facut un gest de intampinare in directia Londrei, acceptand sa lanseze ‘pregatiri interne’ pentru tratativele ce urmeaza in vederea unui acord comercial cu Marea Britanie. Insa ei au atentionat ca aceasta a doua faza a negocierilor nu va interveni decat in cazul unor ‘progrese semnificative’ inregistrate in cele trei dosare prioritare ale negocierilor cu privire la termenii divortului dintre Marea Britanie si UE. Cele trei subiecte sunt spinoasa reglementare financiara a divortului, drepturile expatilor europeni si britanici dupa Brexit, programat sa aiba loc la sfarsitul lui martie 2019, si consecintele pe care separarea le va avea pentru Irlanda.

Cei 27 de sefi de stat va trebui sa decida in timpul unui summit ce va avea loc la mijlocul lui decembrie la Bruxelles daca vor da sau nu unda verde pentru a doua faza a discutiilor lor cu Londra.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: