Maia continua in forta. Controlul averilor parintilor, socrilor si copiilor demnitarilor, prevazut in noua lege ANI adoptata de Parlamentul de la Chisinau

politica

Parlamentul de la Chisinau a aprobat in cadrul sedintei plenare de vineri, 13 august, cu votul majoritatii deputatilor, proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Autoritatea Nationala de Integritate (ANI) si Legii privind declararea averii si a intereselor personale. Legea prevede ca inspectorii ANI pot verifica si averile sotilor, parintilor, socrilor si copiilor demnitarilor.

Legea a fost initiata de PAS, partidul fondat de Maia Sandu. Sefa Comisiei juridice, numiri si imunitati, Olesea Stamate, a precizat ca aprobarea acestor norme legislative sunt printre conditionalitatile Uniunii Europene pentru debursarea celei de-a doua transe a asistentei financiare pentru tara noastra.

Una dintre reglementarile legii este perfectarea mecanismului care sa permita Autoritatii Publice de Integritate sa solicite conducerii organizatiei publice sau autoritatilor responsabile de numirea in functie a subiectului declararii posibilitatea de suspendare din functie a persoanelor in privinta carora a fost constatata, in totalitate sau in parte, o avere nejustificata sau in cazul situatiei in care s-a constatat incalcarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilitatilor, restrictiilor si limitarilor, pe perioada examinarii in instanta a actului de constatare.

De asemenea, documentul urmareste modificarea modului in care are loc controlul averii si intereselor personale, astfel incat in procesul efectuarii controlului sa fie verificate nu doar veniturile dobandite pe parcursul exercitarii mandatului sau functiei, raportat la situatia averilor detinute, dar sa fie examinate si luate in considerare si cheltuielile realizate.

O alta modificare propusa de autorii initiativei legislative este acordarea dreptului inspectorului de integritate de a solicita efectuarea unor expertize sau evaluari pentru determinarea valorii de piata a bunurilor supuse verificarii. Modificarea respectiva va impulsiona subiectul declararii sa specifice valoarea reala a bunurilor declarate. Iar in cazul in care inspectorul de integritate are dubii rezonabile privind declararea unui bun sub valoarea reala a acestuia, aceasta va avea posibilitatea sa dispuna efectuarea unei evaluari.

Este prevazuta crearea Registrului electronic al persoanelor care au fost suspendate din functie sau le-au fost incetat mandatul, raporturile de munca sau de serviciu in legatura cu incalcarea regimului juridic al declararii averii si intereselor personale sau al regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilitatilor, restrictiilor si limitarilor, precum si Registrului electronic al bunurilor confiscate pentru nerespectarea regimului juridic al declararii averii si intereselor personale.

Prin noua lege, controlul averii si intereselor personale se extinde si asupra sotului/sotiei, parintilor/socrilor si copiilor persoanei supuse controlului. Daca persoana supusa controlului se afla in concubinaj sau daca are persoane la intretinere, verificarea se va extinde si asupra averii acestor persoane.

Proiectul de lege mai propune cresterea numarului de membri ai Consiliului de Integritate. Astfel, Parlamentul urmeaza sa desemneze doi membri in Consiliu, in loc de unul. De asemenea, si Presedintele Republicii Moldova ar urma sa desemneze un membru in Consiliul de Integritate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: