Maia, discurs curajos la Bruxelles contra Rusiei: „Crimeea e Ucraina, Donbas e Ucraina, Kievul e Ucraina”

politica

Presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a facut un apel la tarile Uniunii Europene sa sustina aspiratiile europene ale tarii sale, intr-un discurs sustinut miercuri in fata Parlamentului European, la Bruxelles, potrivit unui comunicat al legislativului european.

In interventia sa in fata eurodeputatilor, Maia Sandu a evidentiat modul in care invadarea Ucrainei de catre tara vecina Rusia a reamintit de trecutul ingrijorator al Europei, cu „acaparari de regiuni, cuceriri geopolitice si sfere de influenta”.

Ea a tinut sa aminteasca modul in care Republica Moldova si cetatenii sai au reactionat la socul, agonia si incertitudinea razboiului cu amabilitate, generozitate si compasiune, gazduind un numar mare de refugiati ucraineni si oferind sprijin umanitar Ucrainei.

In contextul razboiului, Republica Moldova a depus o cerere oficiala de aderare la UE in luna martie a acestui an. In acest sens, presedinta Maia Sandu si-a exprimat convingerea ferma ca tara sa face parte din comunitatea europeana.

„Suntem constienti de faptul ca trebuie luate decizii politice la nivelul UE. De asemenea, suntem constienti de faptul ca aceste decizii nu sunt simple. Dar acordarea statutului de tara candidata Republicii Moldova este decizia corecta. Locul nostru este in Uniunea Europeana”, a declarat ea.

In final, cu privire la agresiunea Rusiei, Maia Sandu a insistat pe faptul ca Republica Moldova a condamnat imediat razboiul impotriva Ucrainei. „Sprijinim suveranitatea si integritatea teritoriala ale Ucrainei, asa cum am facut intotdeauna. Crimeea este Ucraina. Donbas este Ucraina. Kiev este Ucraina. Si vor fi intotdeauna”, a spus ea.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: