Maia, primul presedinte al unui stat CSI care viziteaza Ucraina. Mesaj dur: „Ocupantii rusi au comis crime impotriva populatiei civile”

externe

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a ajuns luni in Ucraina, unde a vizitat orasele Borodianka, Bucha si Irpin. Ea se va intalni cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Maia Sandu este in Ucraina la invitatia lui Volodimir Zelenski, a transmis Ambasada Ucrainei in Republica Moldova.

Maia Sandu a vizitat orasele Borodianka, Bucha si Irpin, orase puternic afectate de bombardamentele Rusiei, anunta Presedintia Moldovei. Ea a vazut „rezultatele agresiunii criminale ale Rusiei impotriva Ucrainei, precum si cele ale crimelor efectuate de catre ocupantii rusi impotriva populatiei civile din zona respectiva in perioada ocupatiei”, informeaza Ambasada Ucrainei in Republica Moldova.

„Astazi sunt in Ucraina, la invitatia Presedintelui Volodymyr Zelenskyy. Am inceput vizita, mergand in cateva orase din regiunea Kyiv, care au fost distruse in primele saptamani de razboi.

Am vazut cu ochii mei case arse din temelie, blocuri de locuit distruse de rachete, spitale, magazine si gradinite facute ruine de atacurile artileriei rusesti, in Borodeanka si Irpin. Am vazut si locul unor morminte comune din Bucea, unde au fost ingropati zeci de oameni impuscati in timpul ocupatiei acestui orasel de catre armata rusa. Este o tragedie greu de pus in cuvinte.

De patru luni, Ucraina, tara noastra vecina si prietena, traieste in razboi. Republica Moldova a condamnat din prima zi agresiunea militara a Rusiei impotriva Ucrainei si chemam comunitatea internationala sa faca totul pentru a restabili pacea, pentru a investiga si pedepsi crimele nejustificate, comise in acest conflict. Suntem alaturi de curajosul popor ucrainean, care lupta pentru libertatea sa si pentru libertatea Europei. Viitorul Ucrainei este in lumea libera, in marea familie europeana”, a transmis Maia Sandu pe Facebook.

In cursul zilei, Maia Sandu va discuta cu presedintele ucrainean, iar apoi cei doi sefi de stat vor sustine o conferinta de presa.

Maia Sandu este primul sef de stat din Comunitatea Statelor Independente care viziteaza Ucraina.

Sefii de stat si de guvern ai UE au acordat joi Ucrainei si Republicii Moldova statutul de tari candidate la aderarea la UE, dupa ce anterior, Comisia Europeana facuse o recomandare in acest sens.

Acest statut este primul pas spre aderarea celor doua tari la UE, proces care ar putea fi reversibil in cazul in care acestea nu se conformeaza reformelor cerute de executivul comunitar in ceea ce priveste independenta justitiei, lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate sau aplicarea legii care limiteaza puterea oligarhilor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: