Maia Sandu a lansat o campanie de promovare a referendumului pentru aderarea Moldovei la UE. Referendumul ar putea avea loc in octombrie

externe

Maia Sandu, referendum, UE, octombrie, Republica Moldova

Presedinta Maia Sandu a lansat luni o campanie de promovare a viitorului referendum privind demersul Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeana, facand apel la liderii civili sa stranga sprijin pentru aderarea tarii la blocul comunitar european, care are in prezent 27 de membri.

Moldova, o fosta republica sovietica de 2,6 milioane de locuitori condusa de un guvern proeuropean, a depus cererea de aderare la UE in 2022 si a primit un proiect de cadru pentru negocierile de aderare in martie, impreuna cu Ucraina vecina.

Sandu a anuntat in decembrie ca intentioneaza sa organizeze un referendum in cursul acestui an pentru a decide daca va adera sau nu la UE. Presedintele, care va incerca sa obtina un al doilea mandat la alegerile de la sfarsitul anului 2024, a declarat intr-o conferinta de presa ca Republica Moldova are o oportunitate istorica de a face un efort de aderare.

In cadrul referendumului se va vota cu privire la consacrarea ambitiilor UE ale Moldovei in constitutie, asigurandu-se ca oferta nu va fi deraiata de guvernele viitoare.

„Statele membre ale Uniunii Europene sunt mai deschise ca niciodata, avem vointa politica necesara pentru acest pas, iar cetatenii nostri doresc sa faca parte din UE”, a declarat ea, citata de Reuters.

Referendumul ar preveni ca demersul pro-european al Republicii Moldova sa stagneze sau sa se inverseze dupa o schimbare de putere, a spus ea.

„Acest lucru trebuie reconfirmat si scris in Constitutie, astfel incat, indiferent cine se afla la guvernare, vocea poporului pentru aceasta directie de dezvoltare sa fie obligatorie pentru clasa politica.”

Referendumul ar putea avea loc in octombrie, a spus ea, desi parlamentul va alege data. Nu era inca clar daca Curtea Constitutionala va permite ca referendumul sa cada in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: