Maia Sandu a obtinut de la UE o suma istorica pentru Moldova. UE a lansat un plan de 600 de milioane euro pentru recuperarea economica a Moldovei

politica

Un plan de relansare economica istoric, de 600 de milioane de euro, a fost aprobat de Comisia Europeana pentru Republica Moldova, a anuntat miercuri presedintele Maia Sandu.

„Vesti bune de la Bruxelles. Acum cateva ore, Comisia Europeana a anuntat lansarea unui Plan de recuperare economica pentru Republica Moldova, ca urmare a discutiilor purtate in timpul vizitei mele la Bruxelles, in ianuarie.

Planul stabileste un program de interventii si investitii in suma totala de pana la 600 de milioane euro pentru tara noastra, ce va fi realizat in perioada 2021-2024, in stransa cooperare cu statele membre ale Uniunii Europene si institutiile financiare internationale, prin intermediul Echipei Europa si cu participarea investitorilor privati.

Planul se va axa pe cinci piloni: managementul finantelor publice si guvernanta economica; economie competitiva, comert si IMM-uri; infrastructura; educatie si angajare pe piata muncii; si reforma statului de drept si a justitiei. In acelasi timp, fondurile anuntate – cele pana la 600 de milioane de euro – vor fi oferite in baza unor conditionalitati stricte convenite de Uniunea Europeana si Republica Moldova.

Apreciez efortul Comisiei Europene, in special al Presedintei Ursula von der Leyen si al Comisarului pentru vecinatate si extindere, Oliver Varhelyi si al echipei sale, pentru finalizarea rapida a acestui plan”, a anuntat Maia Sandu.

Comisia Europeana transmite prin intermediul unui comunicat ca aceasta noua finantare va fi mobilizata in urmatorii trei ani pentru a promova investitii care stau la baza unei redresari durabile si incluzive din criza COVID-19 din Moldova.

In acest sens, presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus: „Republica Moldova se afla la o rascruce de drumuri. Planul de redresare economica al UE constituie un efort fara precedent de a ajuta tara pe drumul sau spre redresare si de a conduce o agenda ambitioasa de reforma, in interesul cetatenilor sai. In cele din urma, acest plan ilustreaza forta asocierii si solidaritatii noastre de a lupta impreuna cu pandemia COVID-19. ”

Comisarul pentru vecinatate si extindere, Oliver Varhelyi, a adaugat: „Cu acest ambitios plan de redresare economica vrem sa stimulam redresarea socio-economica pe termen lung si sa dezlantuim potentialul economic neexploatat al Moldovei in beneficiul cetatenilor sai. Vom investi in economie, in conectivitate, in educatie si ocupabilitate. Planul va sprijini reformele structurale indispensabile, inclusiv in domeniile cheie ale justitiei si luptei impotriva coruptiei. ”

Planul se bazeaza pe cinci piloni: managementul finantelor publice si guvernanta economica; economie competitiva, comert si IMM-uri; infrastructura; educatie si angajabilitate; si reforma statului de drept si a justitiei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: