Maia Sandu a sosit cu trenul la Paris in vizita oficiala. Ea avea un rucsac cu laptopul in spate, fiind incaltata in pantofi de sport

politica

Presedintele Moldovei, Maia Sandu, a ales sa calatoreasca cu trenul de la Bruxelles la Paris, unde va avea intalniri oficiale la nivel inalt. Avand rucsacul in spate, ea a fost asteptata la gara de reprezentantii guvernului Frantei.

„Fara opriri la vama sau control de pasapoarte – asa functioneaza Europa unita, a carei parte ne dorim sa fim si noi. Intr-o ora si jumatate, trenul rapid ma va aduce in capitala franceza, unde voi avea o intrevedere cu Presedintele Emmanuel Macron.

Voi pleda, si la Paris, pentru integrarea europeana a Republicii Moldova. Vrem sa le oferim cetatenilor nostri aceleasi oportunitati pe care le au cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene. Moldova se poate dezvolta in siguranta in familia statelor europene”, a scris Sandu pe Facebook.

Maia Sandu a avut o intalnire cu presedintele Frantei:

Presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a facut un apel la tarile Uniunii Europene sa sustina aspiratiile europene ale tarii sale, intr-un discurs sustinut miercuri in fata Parlamentului European, la Bruxelles, potrivit unui comunicat al legislativului european.

In interventia sa in fata eurodeputatilor, Maia Sandu a evidentiat modul in care invadarea Ucrainei de catre tara vecina Rusia a reamintit de trecutul ingrijorator al Europei, cu „acaparari de regiuni, cuceriri geopolitice si sfere de influenta”.

Ea a tinut sa aminteasca modul in care Republica Moldova si cetatenii sai au reactionat la socul, agonia si incertitudinea razboiului cu amabilitate, generozitate si compasiune, gazduind un numar mare de refugiati ucraineni si oferind sprijin umanitar Ucrainei.

In contextul razboiului, Republica Moldova a depus o cerere oficiala de aderare la UE in luna martie a acestui an. In acest sens, presedinta Maia Sandu si-a exprimat convingerea ferma ca tara sa face parte din comunitatea europeana.

„Suntem constienti de faptul ca trebuie luate decizii politice la nivelul UE. De asemenea, suntem constienti de faptul ca aceste decizii nu sunt simple. Dar acordarea statutului de tara candidata Republicii Moldova este decizia corecta. Locul nostru este in Uniunea Europeana”, a declarat ea.

In final, cu privire la agresiunea Rusiei, Maia Sandu a insistat pe faptul ca Republica Moldova a condamnat imediat razboiul impotriva Ucrainei. „Sprijinim suveranitatea si integritatea teritoriala ale Ucrainei, asa cum am facut intotdeauna. Crimeea este Ucraina. Donbas este Ucraina. Kiev este Ucraina. Si vor fi intotdeauna”, a spus ea.

In dezbaterea care a urmat cu privire la raportul PE privind Republica Moldova, eurodeputatul Siegfried Muresan (grupul PPE), presedintele Delegatiei Parlamentului European pentru relatiile cu Republica Moldova, a declarat ca ”exact asa cum cetatenii moldoveni si-au deschis casele pentru cetatenii ucraineni, la fel trebuie si noi, Uniunea Europeana, sa deschidem usa pentru apropierea Republicii Moldova si mai mult de Uniunea Europeana si perspectiva ca Republica Moldova sa adere la UE”.

„Presedinta Republicii Moldova ne-a spus astazi foarte clar ca cetatenii Republicii Moldova doresc aderarea la Uniunea Europeana. Doresc sa traiasca in siguranta, stabilitate, cu perspectiva de prosperitate, la fel ca cetatenii statelor noastre. Raspunsul nostru, daca cetatenii Republicii Moldova doresc sa ni se alature, trebuie sa fie unul singur: ‘da’, Republica Moldova are perspectiva europeana. Republica Moldova poate deveni stat membru al Uniunii Europene. Haideti sa lucram impreuna pentru a indeplini acest lucru”, a spus Muresan.

”Exact asa cum Finlanda si Suedia doresc sa adere la NATO si vor fi acceptate amandoua in NATO, exact asa, daca Ucraina si Republica Moldova doresc sa adere la Uniunea Europeana, este obligatia noastra sa le oferim aceasta perspectiva”, a accentuat el.

In opinia eurodeputatului Dacian Ciolos (grupul Renew Europe), Republica Moldova si-a demonstrat deja apartenenta la familia europeana inclusiv prin modul in care i-a primit pe refugiatii ucraineni. Ciolos s-a pronuntat pentru adoptarea unor masuri concrete de catre Uniunea Europeana in sprijinul economiei Republicii Moldova, asa cum a fost cazul din urma cu mai multi ani cand a fost majorata cota pentru importurile europene de vinuri moldovenesti, masura care nu a perturbat piata interna a UE.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: