Maia Sandu actioneaza in forta, schimba componenta CSM: „Justitia a fost sechestrata de interesul personal al unor judecatori, care au lasat criminali in libertate. Independenta Justitiei nu inseamna independenta coruptiei”

politica

Presedintele Moldovei, Maia Sandu, a anuntat luni, dupa sedinta Consiliului Suprem de Securitate, ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor fi numiti de Parlament, iar institutia va fi functionala in cel mult o luna. Parlamentul este controlat de PAS, partidul fondat de Maia Sandu.

„Unii judecatori au demonstrat ca scopul lor nu este sa faca justitie, dar sa compromita justitia. De ce o parte din judecatori nu au vrut sa aiba parte de un CSM functional si in continuare nu vor asta? Anume aceasta institutie este organul de autoguvernare din sistemul judecatoresc care propune candidaturile pentru judecatorii din toata tara. Daca nu exista CSM, nu pot fi numiti si promovati judecatorii si nici nu pot fi aplicate masuri disciplinare”, a declarat Maia Sandu, in cadrul unei conferinte de presa sustinute dupa sedinta Consiliului Suprem de Securitate.

„O parte din judecatori au decis vineri sa blocheze toate procesele din sistem si sa puna piedici schimbarilor din justitie. Cei care nu-si pot justifica nici averile, nici abuzurile comise, nici protectia unor corupti, au tinut lectii de moralitate cetatenilor.

Constatam ca justitia a fost sechestrata de interesul personal al unor judecatori, care au lasat criminali in libertate, care au permis ca laundromatul, furtul miliardului sa ramana nepedepsite sau au invalidat alegeri democratice. Din pacate, acesti judecatori refuza sa participe tocmai la actul justitiei. Acest lucru nu ne impiedica sa construim o justitie puternica si independenta. Independenta judecatorilor nu inseamna independenta coruptiei. Respectul pentru puterea judecatoreasca se bazeaza pe respectul puterii judecatoresti pentru lege. Una fara alta nu poate exista. Stimati judecatori, vreau sa fiti atenti la mesajul meu. Aveti de ales – continuati sa fiti parte a problemei sau deveniti parte a solutiei. Reforma justitiei va fi dusa la bun sfarsit”, a mai spus Maia Sandu, referitor la blocajele din sistem privind alcatuirea noului CSM.

Ea a adaugat ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor fi numiti de Parlament.

,,Daca nu exista CSM, nu pot fi numiti, nu pot fi detasati, promovati judecatori si nici nu pot se aplica masuri disciplinare fata de unii dintre ei. CSM urmeaza sa fie functional in timp de 30 de zile, nu mai tarziu. Parlamentul va numi noi membri, non-judecatori, care au trecut evaluarea Comisiei de Pre-Vetting si din acesti membri se va crea Consiliul Superior al Magistraturii, si va functiona indiferent de ce vor decide judecatorii”, a mai anuntat lidera de la Chisinau.

,,Este timpul sa aducem in sistemul judecatoresc, tineri care au invatat bine, educati, cinstiti, onesti si nu rude ale judecatorilor corupti”, a subliniat Maia Sandu.

Sedinta Consiliului Suprem de Securitate a fost convocata dupa ce participantii Adunarii Generale a Judecatorilor au decis, in data de 17 martie, intreruperea ei pana la sfarsitul lunii aprilie, invocand faptul ca pana atunci Curtea Suprema de Justitie (CSJ) va examina contestatiile celor care nu au promovat evaluarea Comisiei „Pre-Vetting” si care aspirau sa devina membri CSM.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: